13 feb. 2017

Furia la copii: cum sa te porti cu un copil exploziv

Furia la copii apare mai ales atunci cand acestia nu reusesc sa-si exprime in cuvinte frustrarile de orice fel.

Furia la copii apare, de obicei, la varsta de 2-3 ani. Pe masura ce acestia cresc, dobandesc rabdare, isi dezvolta mai multe abilitati, invata sa-si rezolve problemele si astfel scad crizele de furie.

Insa, in unele cazuri, furia si comportamentul exploziv se inrautatesc pe masura ce cresc. Frecventa, intensitatea si durata acestor episoade de furie merge dincolo de explicatia ca au avut doar o zi proasta.

Daca ai un copil care distruge lucrurile, ii ataca fizic pe ceilalti sau, in mod repetat, isi face rau lui insusi, trebuie sa iei problema in serios. Iata cateva modalitati de abordare a unei situatii de furie in cazul copiilor:

1.Invata mai multe despre furia la copii

Furia se mai numeste si „emotia luptei”. Ne activam furia atunci cand vrem sa ne luptam si sa castigam.

Raspunsul organismului se manifesta prin cresterea batailor inimii, ceea ce duce la o crestere a cantitatii de sange la nivelul muschilor, astfel incat ei devin mai puternici, iar prin accelerarea respiratiei rezulta o mai buna oxigenare a organismului.

Aceste senzatii corporale sunt suficiente pentru a coplesi un copil. Este un eveniment biologic important care ti se poate parea chiar infricosator. Furia la copii este de fapt o emotie secundara. Copilul tau simte la inceput alta emotie.

Emotia primara este probabil determinata de urmatoarele 5 motive: amenintari la adresa stimei de sine care provin din experientele comune ale copilariei (respingerea, victimizarea, restrangerea sau incalcarea unor drepturi), motive biologice (foamea, nivelul scazut de zahar din sange, durerea), stresul si anxietatea, tristetea, frustrarea.

Daca poti identifica si rezolva emotia primara, nevoia copilului de a se lupta cu furia nu ar mai fi necesara.

2.Verifica starea de sanatate a copilului

Verifica daca a mancat bine, daca doarme suficient, daca sforaie. Micsoreaza-i stresul zilnic. Are un program foarte incarcat? Simte presiunea de a fi cel mai bun?

3.In timpul unei crize de furie a copilului fii calm si empatic

Este foarte usor sa fii tras in starea de furie a unui copil. Insa, trebuie sa actionezi cu calm pentru a rezolva aceasta stare. Este adevarat ca te simti obosit din cauza poznelor facute, dar o privire rece, acel calm distant mai mult pune paie pe foc.

Vorbeste-i calm copilului, cu dragoste. Fii atent la limbajul corpului. Pastreaza-ti tonul dulce si linistit. Expresia fetei ar trebui sa fie una de empatie si compasiune. Daca el te lasa, atinge-l usor pe spate sau imbratiseaza-l. Arata-i ca il intelegi ca este suparat si din aceasta cauza este si furios. Vorbeste-i rar. Acorda-i spatiu si timp pentru a-si reveni.

4.Tine un jurnal

Scrie in jurnal dupa fiecare criza de furie. Inregistreaza evenimentele care au dus la izbucnirea crizei de furie si modul in care s-a rezolvat. Inregistreaza nu numai ce a facut copilul, dar si ceea ce ai facut tu sau ceilalti.

Atribuie crizei un grad de intensitate de la 0 la 10. Cronometreaza cat a durat aceasta. Dupa o saptamana sau o luna, poti o...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *