16 ian. 2019

De ce copiii pot ajunge sa fie cyberbully si ce putem face?

Tehnologia digitala este o parte centrala in acest moment in vietile tuturor. Interactiunile online sunt complexe, iar copiii si tinerii au nevoie de suportul parintilor pentru a lua decizii bune in ceea ce priveste comportamentul lor in mediul online. In fiecare zi, numerosi cyberbully afecteaza copiii din intreaga lume, iar consolidarea abilitatilor parintilor de a gestiona problemele referitoare la cyberbullying este o parte importanta din solutie, acestia fiind nevoiti sa arate rabdare si curiozitate in ceea ce priveste comportamentul online al copiilor lor.

Insa, pentru a combate aceasta problema, este necesar sa intelegem de ce copiii si tinerii isi pot agresa prietenii, colegii si alte persoane in mediul online, care sunt motivele ce ii imping la astfel de comportamente si cum ne putem da seama daca copilul nostru este un agresor (cyberbully) in mediul online.

De ce copiii nostri pot ajunge sa fie cyberbully?

  1. Razbunare. Atunci cand copilul nostru este victima unui episod de bullying, de multe ori alege sa se razbune, in loc sa adopte mecanisme sanatoase de a gestiona situatia. Cand acest lucru se intampla, spunem ca sunt bully-victime, adica se regasesc in ambele roluri. Copiii vor simti ca actiunile lor sunt justificate, vor vrea ca si ceilalti sa simta ce au simtit ei. Prin apelarea la cyberbullying vor simti o usurare si o vindecare a ceea ce au experimentat.
  2. Considera ca victima merita acest lucru.Vor agresa un copil rautacios in mod anonim, pe internet, cu scopul de „a-i veni de hac”. Pe de alta parte, copiii pot fi gelosi pe ceilalti copii ce au note mai bune, au perfomante academice mai ridicate ca ei. Insa, oricare ar fi motivul, acestia considera ca victima merita ce i se intampla.
  3. Plictiseala. Unii copii vad prin cyberbullying o modalitate de a se distra, iar Internetul este considerat o sursa de a primi atentie din partea celorlalti si de a se distra pe seama celorlalti. Acest lucru se poate intampla atunci cand copiii nu au activitati pozitive de a-si petrece timpul, nu sunt supravegheati de parinti in timpul liber si nu au atentie din partea acestora.
  4. Presiunea grupului de prieteni. Uneori copiii se vor angaja in comportamente de cyberbullying pentru a se integra in grupul de prieteni mai bine sau pentru a fi acceptati intr-un grup. Acestia sunt mult mai preocupati de a se integra in grup si nu iau in considerare consecintele ce ar putea aparea in urma comportamentului lor.
  5. Considera ca toata lumea face asta. Cand considera ca toata lumea practica bullying-ul online, sunt mult mai predispusi sa apeleze si ei la acesta. Nu il considera a fi o problema prea mare, deoarece grupul de prieteni il accepta si il considera ceva normal.
  6. Statut social. Copiii populari, de cele mai multe ori, se distreaza pe seama celor mai putin populari, mai putin integrati in grupul de prieteni. In acelasi timp, cei mai atractivi tind sa rada de cei mai neatractivi. Acestia vor utiliza mediul online pentru a raspandi zvonuri, pentru a exclude persoane din grupuri. Cei care vor sa devina lideri in scoala sau sa castige o pozitie sociala si sa fie populari, vor apela la cyberbullying pentru a deveni „cool” in grupul de prieteni. De asemenea, pot utiliza cyberbullying-ul pentru a umili pe cineva care este considerat a avea o pozitie sociala mai puternica in mediul din care fac parte pentru a-l detrona.
  7. Empatie nedezvoltata. In general, copiii care apeleaza la cyberbullying nu considera a fi ceva problematic, ei nu isi dau seama de raul pe care il cauzeaza celor din jur prin comportamentul pe care il adopta. Studiile arata ca cei care s-au folosit de cyberbullying nu au simtit remuscare si vina fata de victimele lor, raportand ca prin intermediul Internetului au ajuns sa fie considerati amuzanti, populari si puternici.

Daca va aflati in postura in care copilul dumneavoastra se foloseste de mediul online pentru a adresa insulte prietenilor sau celor de varsta lui, exista posibilitatea sa simtiti ca ati gresit in educatia acestuia, ca nu sunteti un parinte bun. Este important sa realizati faptul ca acest lucru nu reflecta abilitatile dumneavoastra de a fi parinte, din contra, prin faptul ca ati constientizat existenta problemei, ati facut deja primul pas pozitiv pentru schimbarea comportamentului acestuia. Multi parinti inchid ochii si ignora posibilitatea ca, la un momentat dat, copilul lor ar putea fi un „cyberbully”. Din pacate, prin aceasta atitudine i se neaga copilului oportunitatea de a-si schimba comportamentul si de a invata din ceea ce a facut.

Cercetarile arata ca aproximativ 10-20% dintre copii ar putea fi cyberbully la un moment dat, ceea ce inseamna ca multi parinti s...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *