06 iun. 2017

Conflictul in fata copiilor: 4 motive pentru care este benefic pentru ei

Conflictul intre parteneri poate avea si un impact pozitiv asupra relatiilor adulte ale copiilor nostri, arata unele studii. Aflati mai multe din acest articol.

Adevarul este ca incercarea de a crea o relatie fara conflicte este absolut nesanatoasa si practic imposibila.

Este nevoie de un anumit numar de conflicte pentru ca partenerii sa elimine actiunile si modurile in care interactioneaza unul cu celalalt, actiuni care pot dauna relatiei pe termen lung.

Practic, relatia unui cuplu creste doar daca acesta reconciliaza cu succes diferentele inevitabile care apar.

Conflictul intre parteneri este un dat, insa cum poate fi acesta o experienta pozitiva pentru copii?

Primul pas este acela de a stabili cateva reguli fundamentale de baza: fara tipete, fara critica si fara contact fizic violent.

Multe studii au aratat ca oricare dintre acesti factori creste stresul general la copii si le poate influenta comportamentul chiar si la varsta adulta.

Un studiu efectuat de catre cercetatorul Dr. Lindsay Aloia de la Colegiul Rollins a constatat faptul ca adultii care au experimentat, cand au fost copii, cearta parintilor si a altor membri ai familiei (cu acele reguli de baza) au avut un raspuns mai scazut la stres, in cazul unui conflict actual cu partenerii lor.

Iata de ce, paradoxal, conflictul in fata copiilor are si efecte benefice:

1.Cand cei mici asista la manifestarea furiei intr-un mod sanatos capata instrumente pozitive pentru a face fata propriilor sentimente puternice.

Furia este cu siguranta una dintre acele emotii care nu este vazuta bine in societatea noastra.

Ar fi minunat daca toti parintii ar avea starea de spirit sa spuna: "Este in regula daca esti suparat, dar nu este OK sa il lovesti sau sa urli la fratele/ sora/ prietenul tau.“

Aflati aici despre ADUCEREA UNUI COPIL PE LUME: 10 INTREBARI INAINTE DE A DEVENI PARINTI

Data viitoare cand simtiti ca va creste tensiunea din cauza partenerului si niste ochi mici va privesc, asigurati-va ca le dati o lectie verbala, spunand ceva de genul:

“Sunt atat de suparat pe tine (partener) acum, cred ca ar fi bine sa luam o pauza si sa revenim la asta cand suntem calmi”.

2.Modelati abilitati sanatoase de rezolvare a conflictelor.

In procesul de pregatire pentru rezolvarea conflictelor, invatati despre stadiile previzibile ale acestora, informatii utile daca aveti de-a face cu neintelegeri acasa sau la locul de munca.

Pe scurt, secventa se deplaseaza de la constientizarea problemei conflictuale, experimentand escaladarea ei, prin anxietatea si stresul momentului culminant, spre rezolvarea sau dizolvarea acesteia.

Cititi mai multe despre TIMIDITATEA LA COPII NU ESTE O TULBURARE SAU UN DEFICIT

Daca sunteti cu adevarat norocosi, puteti trece impreuna cu partenerul rapid si relativ usor prin toate aceste etape - un exemplu minunat pentru copiii curiosi.

Totusi, in alte cazuri, va trebui sa va acordati timp si sa rezolvati singuri problema.

Daca se intampla asta, le puteti spune celor mici: “Tat...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *