06 iun. 2017

Conflictul in fata copiilor: 4 motive pentru care este benefic pentru ei

Conflictul intre parteneri poate avea si un impact pozitiv asupra relatiilor adulte ale copiilor nostri, arata unele studii. Aflati mai multe din acest articol.

Adevarul este ca incercarea de a crea o relatie fara conflicte este absolut nesanatoasa si practic imposibila.

Este nevoie de un anumit numar de conflicte pentru ca partenerii sa elimine actiunile si modurile in care interactioneaza unul cu celalalt, actiuni care pot dauna relatiei pe termen lung.

Practic, relatia unui cuplu creste doar daca acesta reconciliaza cu succes diferentele inevitabile care apar.

Conflictul intre parteneri este un dat, insa cum poate fi acesta o experienta pozitiva pentru copii?

Primul pas este acela de a stabili cateva reguli fundamentale de baza: fara tipete, fara critica si fara contact fizic violent.

Multe studii au aratat ca oricare dintre acesti factori creste stresul general la copii si le poate influenta comportamentul chiar si la varsta adulta.

Un studiu efectuat de catre cercetatorul Dr. Lindsay Aloia de la Colegiul Rollins a constatat faptul ca adultii care au experimentat, cand au fost copii, cearta parintilor si a altor membri ai familiei (cu acele reguli de baza) au avut un raspuns mai scazut la stres, in cazul unui conflict actual cu partenerii lor.

Iata de ce, paradoxal, conflictul in fata copiilor are si efecte benefice:

1.Cand cei mici asista la manifestarea furiei intr-un mod sanatos capata instrumente pozitive pentru a face fata propriilor sentimente puternice.

Furia este cu siguranta una dintre acele emotii care nu este vazuta bine in societatea noastra.

Ar fi minunat daca toti parintii ar avea starea de spirit sa spuna: “Este in regula daca esti suparat, dar nu este OK sa il lovesti sau sa urli la fratele/ sora/ prietenul tau.“

Aflati aici despre ADUCEREA UNUI COPIL PE LUME: 10 INTREBARI INAINTE DE A DEVENI PARINTI

Data viitoare cand simtiti ca va creste tensiunea din cauza partenerului si niste ochi mici va privesc, asigurati-va ca le dati o lectie verbala, spunand ceva de genul:

“Sunt atat de suparat pe tine (partener) acum, cred ca ar fi bine sa luam o pauza si sa revenim la asta cand suntem calmi”.

2.Modelati abilitati sanatoase de rezolvare a conflictelor.

In procesul de pregatire pentru rezolvarea conflictelor, invatati despre stadiile previzibile ale acestora, informatii utile daca aveti de-a face cu neintelegeri acasa sau la locul de munca.

Pe scurt, secventa se deplaseaza de la constientizarea problemei conflictuale, experimentand escaladarea ei, prin anxietatea si stresul momentului culminant, spre rezolvarea sau dizolvarea acesteia.

Cititi mai multe despre TIMIDITATEA LA COPII NU ESTE O TULBURARE SAU UN DEFICIT

Daca sunteti cu adevarat norocosi, puteti trece impreuna cu partenerul rapid si relativ usor prin toate aceste etape – un exemplu minunat pentru copiii curiosi.

Totusi, in alte cazuri, va trebui sa va acordati timp si sa rezolvati singuri problema.

Daca se intampla asta, le puteti spune celor mici: “Tata/mama si cu mine am avut o discutie buna si o imbratisare puternica dimineata… ne simtim bine dupa conflictul de ieri”.

3.Rezolvarea pozitiva a conflictelor creeaza un sentiment de securitate si de curaj pentru copii.

Asa cum spunea un mare intelept, “Daca mama nu este fericita, nimeni nu e fericit!”

Si pentru a adapta asta la situatia de aici, “Daca esti fericit, copiii tai sunt fericiti”.

Simplist, da, insa studiile au aratat ca cei mici sunt experți in a copia tonul, limbajul corpului si emotiile ascunse ale adultilor din jurul lor.

NE PEDEPSIM COPIII PENTRU CA SUNT UMANI. Aflati mai multe din articol.

Psihologul Dr. Mark Cummings afirma ca “problemele nerezolvate distrug increderea unui copil, indiferent de varsta, declansand tristete, anxietate si frica”.

Atunci cand va intelegeti bine cu partenerul, sentimentul de securitate al copilului se adancește si acesta poate sa exploreze si sa invete multe lucruri despre lumea inconjuratoare.

4.Daca rezolvati conflictele intr-un mod responsabil, copiii vor putea sa gestioneze mai bine stresul in relatiile lor atunci cand vor fi adulti.

In cadrul studiului efectuat de Dr. Lindsay Aloia, mentionat la inceput, au fost intervievate 50 de cupluri despre experientele familiale din copilarie.

Cercetatorii au masurat nivelurile de cortizol – hormonul de stres – dupa ce cuplurile au fost rugate sa discute despre ceva care a provocat conflicte in relatiile lor actuale.

Afla aici despre CUM SA CRESTI UN COPIL ADAPTAT

Cei care au asistat in copilarie la conflicte in famile au prezentat niveluri scazute de cortizol in timpul discutiilor monitorizate.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca experientele conflictuale pot fi benefice, prin atenuarea tensiunilor acumulate si prin evitarea escaladarii conflictelor, reducand lipsa de comunicare si contribuind la apropiere in cadrul relatiei.

Un exercitiu bun in conflictul in fata copiilor:

Atunci cand aveti un conflict si copiii sunt de fata, zambiti-le si linistiti-i cu acest cod special.

Tineti degetele la 1 cm distanta si explicati-le ca atat de mare este problema, apoi tineti bratele larg deschise si explicati-le ca atat de mare este dragostea.

Acesta nu este doar un gest reconfortant pentru copii, ci si un memento bun pentru parinti, atunci cand au un conflict.


Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center

Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *