29 iun. 2016

Atentie! Problemele Familiale Afecteaza Creierul Copilului

Copilaria… un taram magic pentru unii, in care s-ar intoarce intr-o clipa daca ar avea posibilitatea, si o perioada dificila pentru altii, care i-a maturizat prematur si le-a aratat o alta fata a vietii, putin mai intunecata. Cel putin la nivel psihic.

De ce spun asta? Pentru ca, noile studii arata ca persoanele care au avut parte de experiente negative sau probleme in familie, cand aveau intre 0-11 ani, au sanse foarte mari sa dezvolte tulburari mentale mai tarziu.

Parintii a 58 de adolescenti au fost rugati sa vorbeasca despre evenimentele negative din viata copiilor lor, de la nastere pana la varsta de 11 ani, iar adolescentii cu varste cuprinse intre 14 si 17 ani, au vorbit ei insisi despre experientele negative care au aparut in ultimele 12 luni.

Astfel, cercetatorii au descoperit faptul ca, cei care au avut probleme in primii ani de viata, precum tensiune puternica intre parinti sau lipsa atentiei, au crescut, insa cerebelul lor nu. Cerebelul este o parte a creierului asociata cu invatarea unor abilitati noi si cu reglarea stresului, printre altele.

Acest lucru poate fi un semn fundamental care arata probleme psihologice in viata adulta, intrucat un cerebel mic presupune tulburari mentale serioase.

Nicholas Walsh, autorul studiului, mentioneaza:

„Noi am aratat ca expunerea in copilarie si in adolescenta timpurie la dificultati familiale, chiar si moderate, nu doar la forme severe de abuz, neglijare sau comportament urat, poate afecta creierul adolescentului. De asemenea, noi sustinem ca un cerebel mic poate fi un indicator al unor probleme mentale care apar mai tarziu. Reducerea expunerii la mediul social advers, in primii ani de viata, poate ajuta la dezvoltarea normala a creierului si reduce substantial riscurile sanatatii mentale in viata adulta.”

Un lucru fascinant si neasteptat, a fost sa descoperim ca acei copii care au experimentat probleme semnificative cand aveau in jur de 14 ani, au creierul dezvoltat normal la varsta de 17-19 ani. Acest lucru presupune ca stresul temperat trait in adolescenta, poate ajuta la crearea rezistentei psihice, intrucat creierul este mult mai sensibil in primii ani de viata, fiind vulnerabil la stres si la circumstantele negative, dar cu timpul invata sa coopereze mai bine.

Sursa: http://www.spring.org.uk/2014/02/family-problems-in-childhood-affect-brain-development.php

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *