26 mart. 2018

Anxietatea la copii: 15 lucruri pe care acestia le fac pentru a ne spune “eu sunt anxios”

Anxietatea la copii poate avea un caracter ascuns si poate aparea adesea in diferite moduri, care nu arata clar ca este de fapt vorba despre anxietate. Din acest motiv, poate fi dificil sa va dati seama cand copilul este anxios.

Anxietatea a existat dintodeauna, de la inceputul umanitatii si nu isi anunta prezenta in moduri blande si clare.

Anxietatea la copii – de ce apare?

Anxietatea la copii este rezultatul functionarii unui creier puternic, sanatos, care este putin prea protector. Aceasta provine dintr-o parte a creierului numita amigdala, care ne protejeaza prin faptul ca ne pregateste fie sa luptam pentru viata noastra, fie sa fugim pentru a ne salva.

Amigdala este instinctiva. Astfel, daca aceasta simte ca ar putea exista pericol, va actiona mai intai si va gandi mai tarziu - iar ceea ce nu ne este familiar, necunoscutul, umilinta, rusinea, separarea de oamenii importanti pot fi considerate ca periculoase.

Cand amigdala este declansata, ea determina o crestere a neurotransmitatorilor pentru a ne face sa devenim mai puternici, mai rapizi si mai capabili din punct de vedere fizic pentru a putea face fata unei amenintari. Uneori, amigdala poate functiona prea puternic si poate apasa prea mult butonul de alarma atunci cand nu este nevoie.

In vremurile stravechi, cand amenintarile erau mai mult fizice, cei mai anxiosi probabil ca supravietuiau mai mult. Acum, pericolele cu care ne confruntam sunt mai mult psihologice si totusi foarte reale, cum ar fi esecul, respingerea, excluderea, umilinta, indepartarea fata de oamenii la care tinem si lista poate continua.

Creierul inca declanseaza aceleasi mecanisme, ca raspuns la amenintare, exact asa cum este normal, dar cand amenintarile sunt de ordin psihologic, raspunsul “lupta sau fugi” nu ne mai deserveste atat de bine. Cand nu este nevoie sa lupti sau sa fugi, nu exista nimic pentru a diminua cantitatea crescuta de neurotransmitatori, astfel incat apar simptomele de anxietate.

Anxietatea la copii poate suna ca…

Atunci cand copiii sunt anxiosi, le poate fi greu sa exprime exact ceea ce se intampla cu ei. Va fi clar atunci ca ceva nu este in regula, dar ar putea sa nu fie atat de evident faptul ca este vorba despre anxietate.

Iata cateva dintre lucrurile pe care le-ar putea spune copiii atunci cand sunt anxiosi. Desigur, doar pentru faptul ca le spun nu inseamna ca sufera de anxietate, dar ar putea fi posibil. Cheia este sa fim deschisi acestei posibilitati, astfel incat sa le putem oferi sprijinul de care au nevoie pentru a se simti in siguranta.

Daca auziti oricare dintre urmatoarele lucruri, observati cand si cum au loc. Daca se intampla in mod regulat, in acelasi mediu, inainte sau dupa acelasi eveniment si sunt insotite de alte simptome (batai rapide ale inimii, tulburari digestive, indepartare, piele rece si umeda, tensiune, dureri de cap), atunci anxietatea s-ar putea afla in spatele lor.

1.”Imi este rau si imi vine sa vomit”

In timpul perioadelor de anxietate, orice mecanism care nu este absolut esential pentru supravietuire incetineste ca sa poata economisi energie pentru lupta sau fuga. Fluxul de sange este directionat de la organele abdominale la creier si digestia incetineste. Acest lucru se poate simti ca si cum ai avea fluturi in stomac sau greata. Este o reactie normala, dar se poate simti ingrozitor.

Daca auziti acest lucru inainte sau in timpul unor experiente similare (cum ar fi separarea de dumneavoastra sau inainte de a merge la scoala) si nu par sa existe alte semne de boala, este posibil sa fie vorba de anxietate. Ajutati copilul sa inteleaga ce simte prin a-i explica de unde provine greata.

Iata cateva cuvinte care va pot ajuta: “Ai senzatia de greata deoarece creierul tau este prea protector si simte ca tu nu esti in siguranta. Se numeste anxietate si li se intampla multor oameni. Anxietatea provine dintr-o parte a creierului numita amigdala. Uneori, amigdala te poate pregati pentru “lupta sau fugi” chiar daca nu este nevoie. Ea incetineste procesul de digestie si de aceea te simti asa. Daca respiri regulat, te vei simti mai bine. O respiratie constanta ii trimite un mesaj amigdalei ca esti in siguranta.”

O respiratie puternica si regulata va neutraliza neurotransmitatorii legati de “lupta sau fugi”, care provoaca greata. Trucul este ca cel mic sa exerseze acest tip de respiratie atunci cand este calm, deoarece un creier anxios este un creier ocupat si va fi mai putin capabil sa faca ceva necunoscut.

O modalitate de a practica respiratia este sa-si imagineze ca miroase o cana cu ciocolata calda. Inspira mirosul cald, de ciocolata, timp de trei secunde, tine aerul o secunda, apoi expira timp de trei secunde.

2.”Nu imi este foame”

Cand digestia se opreste pentru a economisi energia pentru “lupta sau fugi’, nevoia de a manca se inchide impreuna cu ea. Acest lucru este doar temporar si va porni din nou atunci cand anxietatea va fi mai mica.

3.”Ma doare burta”

Anxietatea la copii poate afecta organele digestive. Este intotdeauna important sa va asigurati ca nu exista nimic altceva care sa conduca la aceste simptome, iar cand durerea abdominala nu are alta explicatie fizica, este posibil ca anxietatea sa fie vinovatul.

Creierul si intestinul sunt strans legate intre ele. Ce se intampla in creier poate afecta intestinul si viceversa. Anxietatea la copii poate trimite semnale direct de la creier la intestin, provocand probleme cu burta. Ea poate, de asemenea, sa influenteze tractul gastro-intestinal prin deplasari si contractii care cauzeaza durere.

Durerea este foarte reala si poate fi destul de severa. Este de obicei in jurul buricului, dar nu intotdeauna. Este cel mai bine tratata prin a continua ca de obicei, si nu prin evitare. Un comportament curajos va determina cel mai probabil un raspuns curajos. Evitarea poate duce la probleme mai mari, in special atunci cand anxietatea este legata de scoala sau despartirea de parinti.

4.”Nu vreau sa merg la scoala”

Anxietatea la copii nu pare intotdeauna rationala, iar aceasta se datoreaza faptului ca provine dintr-o parte a creierului care functioneaza instinctual. In timpul starii de “lupta sau fugi”, partea ganditoare, rationala a creierului se inchide suficient pentru a nu intrerupe reactia normala de supravietuire. Creierul vrea doar sa ne aduca in siguranta. De aceea, refuzul scolar poate aparea chiar daca nu pare sa existe alte probleme cu scoala, prietenii sau profesorii.

Daca ii oferiti copilului informatii despre cum functionează anxietatea acestea il vor ajuta sa se simta in siguranta pentru a fi suficient de curajos. Din nou, este foarte important sa nu lasati ca anxietatea sa duca la evitare. Cu cat este mai expus comportamentului curajos, cu atat mai mult va afla ca poate fi curajos atunci cand are nevoie.

5.Il supara orice

Partea de "lupta" a anxietatii se poate manifesta ca furie sau tantrum. Neurotransmitatorii energizeaza corpul. Uneori aceasta energie iese sub forma de furie. Pe langa aceasta, amigdala este si ea implicata in gestionarea emotiilor puternice. Cand amigdala este foarte activa, emotiile (ca de exemplu furia) vor fi de asemenea mai intense.

Cand copiii sunt sub influenta unui creier anxios, comportamentul lor nu are nimic de-a face cu dorinta de a depasi anumite limite. Sunt copii minunati care nu doresc sa faca ceva gresit. Nu este un comportament rau, este anxietate. De aceea, este important sa tratati anxietatea la copii si nu comportamentul neadecvat. Orice rusine, pe care copiii ar putea-o simti din cauza comportamentului lor, le va agrava anxietatea mai ales ca nu vor sa va dezamageasca.

6.”Ma simt foarte trist si nu stiu de ce” (sau doar multe lacrimi)

Cum am mai spus, aceeasi parte a creierului care se ocupa de anxietate - amigdala – controleaza emotiile puternice. Cand anxietatea la copii este ridicata, si tristetea poate fi intensa...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *