20 mai 2020

Secretul nestiut din spatele agresivitatii la copii

Pentru unii parinti, ideea conform cariea bauturile acidulate pot fi o cauza a agresivitatii copiilor pare a fi cusuta cu ata alba. Pana la urma, ar putea o bautura sa cauzeze un comportament? Ei bine, studiile indica o legatura clara intre agresivitate si consumul bauturilor acidulate la copii.

Iata care sunt problemele de sanatate asociate cu bauturile racoritoare:

Studiile arata ca in Statele Unite ale Americii, consumul bauturilor acidulate printre copii are printre cele mai mare rate din lume.

Pe parcursul anilor a fost de multe ori luata initiativa de a elimina bauturile carbogazoase din rutina alimentara a copiilor, din meniul din scoli sau de la masinariile de alimente din scoli. Medicii au fost destul de clari cand spuneau ca bauturile acidulate contribuie la obezitatea in randul copiilor si la nutritia deficitara.

Stomatologii au atentionat parintii de multe ori cu privire la posibilitatea dezvoltarii problemelor dentare din cauza bauturilor acidulate.

Majoritatea bauturilor racoritoare contin si cofeina. Cofeina poate provoca dureri de cap, tulburari de stomac, ameteala si probleme de somn. De asemenea, a fost asociata cu unele probleme de comportament si tulburari ale sistemului nervos. La copii, nu este nevoie de multa cofeina pentru a produce efecte. Academia Americana de Pediatrie descurajeaza aportul de cofeina pentru copiii de toate varstele.

Probleme de comportament asociate cu bauturile racoritoare

In cazul in care problemele de sanatate nu sunt suficiente pentru a descuraja parintii in a da bauturi acidulate copiilor, problemele de comportament asociate bauturilor racoritoare ar putea fi un alt element descurajator.

Un studiu din 2013 publicat in Jurnalul de Pediatrie a constatat ca agresivitatea, comportamentul de sevraj si problemele de atentie sunt legate de consumul de bauturi racoritoare la copiii mici.

Cercetatorii au evaluat 3.000 de copii de 5 ani din 20 de orase din S.U.A. Chiar si dupa controlul factorilor precum depresia materna, lipsa paterna si violenta in familie, consumul de bauturi racoritoare a fost legat de un comportament agresiv.

Copiii care consumau patru sau mai multe bauturi racoritoare pe zi aveau mai mult de doua ori sansele sa distruga bunurile altor persoane, sa intre in lupte si sa atace fizic oamenii.

Potentialele motive ale legaturii dintre bauturile racoritoare si agresivitate

Nu este clar de ce consumul de bauturi acidulate a fost asociat cu mai multe probleme de comportament. Deoarece bauturile racoritoare sunt foarte prelucrate, cercetatorii suspecteaza ca ingrediente precum aspartamul sau acidul fosforic pot fi legate de probleme de comportament.

De asemenea, cofeina a fost legata de unele probleme de comportament la copii, astfel ca cercetatorii suspecteaza ca un continut ridicat de cofeina poate juca un rol.

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *