24 apr. 2017

Aducerea unui copil pe lume: 10 intrebari inainte de a deveni parinti

Despre ce ar trebui sa discutati impreuna inainte de aducerea unui copil pe lume?

Care sunt cele mai importante schimbari ce va asteapta?

Iata 10 intrebari care va vor determina sa va ganditi bine si sa discutati in legatura cu o decizie care va va schimba relatia profund.

 1.De ce acum sa aducem un copil pe lume?

 Nu exista un raspuns corect sau gresit aici.

Este esential sa fiti pe aceeasi lungime de unda in legatura cu ceea ce este important pentru voi si de ce simtiti amandoi ca este timpul pentru a avea un copil.

Nu aveti nicio idee despre ceea ce implica venirea unui copil si despre ce anume trebuie sa vorbiti? Acest articol va va ghida in conversatia voastra.

2.Cum va afecta cuplul aducerea unui copil pe lume?

Discutati despre asteptarile fiecaruia dintre voi inainte de aducerea unui copil pe lume, acoperind totul, de la repartizarea sarcinilor si pana la fiecare schimbare care ar putea sa apara.

Asigurati-va ca discutati despre:

Impartirea sarcinilor, inclusiv schimbarea scutecelor, trezirea in timpul noptii, ingrijirea copilului  in timpul zilei, cine-i face baie, cine-l adoarme, etc.

Legat de bani: Ce se va schimba? Cum veti economisi pentru educatie si pentru cheltuielile zilnice? Trebuie sa fiti clari si cinstiti unul cu celalalt.

Cum se va schimba relatia voastra? Aparitia celei de-a treia persoane in mixul vostru va schimba multe lucruri. Dar nu trebuie sa intrati in panica!

Doar asigurati-va ca discutati impreuna despre temerile si sperantele voastre, astfel incat sa fiti pe aceeasi lungime de unda dupa aducerea unui copil pe lume.

3.Cat de puternic este cuplul nostru acum?

Psihoterapeutul Ashley Davis Bush, autorul cartii “75 de obiceiuri pentru o casnicie fericita”, spune: “Trebuie sa simtiti ca lucrurile merg, ca sunteti aproape si ca va descurcati bine impreuna”.

Aducerea unui copil pe lume nu va face nimic mai usor, astfel incat trebuie sa fiti siguri ca va straduiti sa aveti o relatie solida.

De multe ori partenerii simt ca s-au racit si ca s-au indepartat unul de celalalt si cred ca daca vor avea un copil, ii va apropia mai mult.

Este fals. A avea un copil poate fi un factor de stres pentru o relatie, deci va trebui sa incepeti atunci cand sunteti puternici.

Daca incepeti atunci cand sunteti slabi, lucrurile se vor inrautati.

4.Cum vrem sa ne crestem copilul?

 Discutati ce inseamna pentru fiecare dintre voi “mama” si “tata”.

Aceasta ar putea insemna o mica retraire a copilariei. Puneti intrebari de genul “Ce a fost grozav atunci?” sau “Ce nu ti-a placut?”.

Invatam sa fim parinti de la parintii nostri. Unii dintre noi avem multa recunostinta si respect pentru parinti. Unii dintre noi, nu avem.

Este foarte important ca ambii parteneri sa-si expuna de mai multe ori unul fata de celalalt ceea ce inteleg prin notiunile “mama” si “tata”.

Astfel isi pot defini propria lor cale de a fi parinti si de a nu aluneca spre pattern-urile parintior lor.

5.Ce vom face in legatura cu ingrijirea copilului?

Trebuie sa incepeti sa vorbiti despre cine va lucra si cine ar putea sa ramana acasa, atunci cand soseste copilul.

Este in regula sa va razganditi, dar este o conversatie importanta, inainte ca lucrurile sa devina agitate.

S-au dus zilele in care mamele renunta automat la locurile lor de munca pentru a ramane acasa.

Cuplurile de azi au o multime de optiuni.

Unele cupluri isi doresc ca unul dintre parinti sa ramana acasa dupa aducerea unui copil pe lume, insa trebuie fie sa-si suplimenteze venitul, fie sa faca mai multe economii.

Alte cupluri isi doresc ca ambii parinti sa continue sa lucreze, insa nu se poate echilibra dorinta de a face cariera cu dorinta de a avea grija de copil.

Este foarte important pentru planificare sa vorbiti despre aceste lucruri inainte de a avea unul sau mai multi copii.

Ambii parinti intentioneaza sa se intoarca inapoi la munca? Daca da, vor angaja o bona? Vor cere ajutorul bunicilor? Vor cauta o cresa?

Cheia este gasirea unei optiuni cu care ambii parteneri sa se simta confortabil.

Un parinte va sta acasa? Daca unul dintre parinti renunta la salariul lui, discutati despre modul in care se va compensa pierderea unui venit.

Comunicati unul cu celalalt, deoarece va fi dificil pana va obisnuiti cu situatia financiara noua in care vor exista si retusuri de buget.

6.Aducerea unui copil pe lume – cum il vom educa pe cel mic?

Terapeutii licentiati in relatiile de cuplu spun ca disciplina este u...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *