01 sept. 2019

De ce adolescentii se simt singuri si cum putem sa ii ajutam?

Poate fi extrem de deranjant sa iti vezi copilul adolescent suparat, mai ales atunci cand acea tristete este un simptom al deconectarii cu cei din jur, al izolarii si al singuratatii. Singuratatea resimtita de adolescenti poate cauza o sumedenie de probleme, incluzand chiar absenteismul scolar si renuntarea la scoala, in cele din urma.

Singuratatea il face pe adolescent sa se simta extrem de suparat si fara sprijinul nimanui. Ca parinte, este foarte important cum actionezi in aceste situatii, pentru ca este o linie fina intre a fi acolo, langa copil, a-l face sa simta ca il sustii si a-l enerva si a-l cocolosi, lucru care nu i-ar face placere.

Care sunt cauzele singuratatii resimtite de adolescenti?

Singuratatea in randul adolescentilor poate sa survina din mai multe cauze. Atunci cand acestia sunt pusi in niste ipostaze ciudate sau umilitoare in mediul social sau cand au parte de anumite episoade de bullying care ii pot afecta si ii pot face sa se simta singuri si izolati.

Pe de alta parte, schimbarile din viata familiei adolescentilor, precum schimbarea unei case, mutarea intr-un alt oras sau schimbarea scolii si implicit a grupului de prieteni poate sa le afecteze emotionalitatea si abilitatea de a se conecta cu cei din jur.

Este deja stiut faptul ca la varsta aceasta, pubertatea este in floare si vine si cu schimbarile aferente. Emotiile, confortul social si corpul adolescentilor au de suferit. In aceasta etapa a schimbarilor atat hormonale, fizice si mintale, adolescentul se poate simti neinteles de cei din jur, poate simti ca nu isi gaseste locul nicaieri si se va izola.

Conflictele familiale sunt, de asemenea, cauze ale singuratatii resimtite de adolescenti. Cu cat exista mai multe conflicte intre parinti, cu atat adolescentul se va simti mai acaparat de tot ceea ce se intampla in jurul lui, va simti ca parintii nu sunt acolo pentru el, ci au problemele lor de rezolvat, nu se va simti iubit si nici inteles de catre cei dragi.

Nu in ultimul rand, exista posibilitatea sa existe asa numita depresie adolescentina, care vine la pachet cu izolare si retragere sociala ca efecte directe ale simptomelor depresive.

Cum iti poti ajuta adolescentul sa treaca prin aceasta perioada?

Daca ai observat anumite schimbari la copilul tau si daca pare ca acesta este din ce in ce mai izolat si pare a se simti singur si nu vrea sa vorbeasca cu nimeni, poti incerca sa sugerezi niste activitati in afara scolii. Poti incerca sa il indemni sa faca sportul preferat, sa se inscrie la diverse ateliere sau sa invete sa cante la un instrument. Implicarea adolescentului in diverse activitati care presupun lucrul in echipa il poate face pe acesta sa nu se simta atat de singur si sa se conecteze cu alti copii cu interese comune. Daca bullying-ul din scoala este o cauza a singuratatii adolescentului, atunci fa pasi in reglarea problemei. Afla daca exista anumite reglementari interne ale bullying-ului in scoala, sugereaza-i sa discute cu o persoana autorizata din institutie si invata-l sa isi sustina parerile cu fermitate si sa isi apere propriile principii. De asemenea, o alta varianta este sa il indemni sa mearga la cursuri de dezvoltare personala. In aceasta perioada dificila, in care adolescentul isi cauta identitatea, se descopera pe sine si isi formeaza valorile care il vor ghida in viata de adult, cursurile si workshop-urile de d...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *