18 iul. 2019

Cum sa fii acel parinte cu care copilul isi doreste sa vorbeasca?

Cea mai dureroasa problema a unui parinte este atunci cand copilul nu doreste sa vorbeasca cu acesta si sa se deschida in fata acestuia. Si de cele mai multe ori, parintii se plang ca nu reusesc sa ii faca pe copii sa isi spuna nemultumirile si sa fie apropiati de acestia. A te simti instrainat de propriul tau copil poate fi foarte dureros si are implicatii si pentru copil, nu doar pentru tine ca parinte.

Cercetarile indica ca cel mai important predictor al stabilitatii emotionale si psihologice a copilului este apropierea pe care o are fata de parinti. Bineinteles, atunci cand copilul nu se deschide in fata acestora, relatia nu este atat de apropiata cum ar trebui sa fie.

Exista doua lucruri des intalnite pe care parintii le fac, ce restrictioneaza comunicarea cu copilul si il fac pe acesta sa se indeparteze:

 • Negarea sentimentelor copilului
 • Confundarea simpatiei cu empatia

Simpatie versus empatie

Atunci cand un copil resimte distres emotional, deoarece se simte ranit, dezamagit, ingrijorat sau nervos, el are nevoie cu disperare de parintii sai. Totodata, de cele mai multe ori, parintii nu doresc sa isi vada copilul suparat, iar primul lor instinct este sa ii spuna acestuia sa nu mai simta ceea ce simte. Inainte ca parintii sa isi calculeze cuvintele, le scapa expresii precum: Nu fi suparat sau nu fi dezamagit. Rezultatul acestor afirmatii este ca il fac pe copil sa se simta rusinat de ceea ce simte, adancind si mai mult suferinta pe care el o resimte. Mai mult, copilul percepe aceste afirmatii ca fiind un indiciu al faptului ca parintii nu il inteleg, lucru ce il face pe copil sa se simta singur si fara suportul parintilor. Pe scurt, copilul invata ca daca se deschide in fata parintilor si le spune acestora ce simte, se va simti si mai rau si va prefera sa nu o mai faca.

Ce expresii sunt de evitat atunci cand copilul vine sa iti povesteasca ceva ce il face sa sufere:

 • Nu te ingrijora
 • Nu trebuie sa te simti asa
 • Nu fi dezamagit
 • Nu fi asa
 • Nu fi suparat
 • Esti prea sensibil

O idee mai buna si mai sanatoasa ar fi sa empatizezi cu acesta, sa ii onorezi sentimentele. Sentimentele nu sunt niciodata gresite!

Exemple prin care ii poti arata empatie copilului tau:

 • Te inteleg, acesta este un motiv real de ingrijorare
 • Stiu ca esti suparat, as fi si eu in locul tau
 • Ai toate motivele sa fii dezamagit, ma simteam si eu asa cand eram de varsta ta Esti nervos, inteleg, ai toate motivele.
 • Esti suparat, sunt sigur ca ai un motiv intemeiat, as vrea sa vorbim despre el.

Dupa ce ii arati o doza solida de empatie, copilul se va simti inteles si conectat cu tine, ceea ce inseamna ca se va simti mult mai bine in scurt timp si va vrea sa il ajuti in rezolvarea problemei. In multe cazuri, copiii au nevoie doar de putina empatie pentru a se simti mai bine si a trece peste momentul deranjant din viata lor. Doar prin faptul ca se simt intelesi de parinti ii determina sa se simta mai siguri pe ei si sa depaseasca problema cu care se confrunta.

Totodata, doar prin faptul ca empatizezi cu copilul tau nu inseamna automat ca si scuzi comportamentul gresit. Spre exemplu, daca copilul tau ar veni la usa foarte nervos intr-o seara, ar tranti usa si si-ar arunca hainele pe jos, i-ai putea ...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *