03 iul. 2019

5 obiceiuri sanatoase pentru familii sanatoase

Din pacate, in ultimii 30 de ani, rata obezitatii in randul copiilor s-a triplat. Mai mult de o treime dintre copii si adolescenti sunt acum obezi sau au intrecut limita sanatoasa de greutate. Obiceiurile nesanatoase de a manca raman de cele mai multe ori si dupa perioada de adolescenta. Obezitatea este foarte periculoasa iar obiceiurile sanatoase incep sa fie o raritate.

Din fericire, parintii, dar si cei care au grija de copii ii pot ajuta sa mentina aceste obiceiuri sanatoase pentru a avea o familie sanatoasa.

Cum arata un model de comportament sanatos?

Joci un rol important in ceea ce priveste alegerile copilului tau in legatura cu alegerile sale culinare.

Efectul actiunilor tale poate fi profund.

De exemplu, o cercetare a demonstrat ca mancand impreuna, in familie, se poate imbunatati sanatatea nutritionala a copilului. In familiile unde s-au organizat macar trei mese in familie pe saptamana, copiii aveau sanse cu 24% mai mult de a manca mancare sanatoasa decat cele in care familia avea foarte putine sau nici o masa impreuna. Copiii aveau si sanse mai mari sa nu devina obezi, 20% sanse sa nu manance mancare nesanatoasa si 35% sanse mai putine sa incerce metode de slabit periculoase cu pastile, laxative sau emetice.

Totusi, cercetatorii nu stiu sigur de ce mesele in familie au un efect atat de puternic. Anumiti specialisti spun ca mesele gatite in casa contin, de obicei mai putine calorii. In plus, mancatul in familie ajuta adultii sa modeleze un comportament sanatos al copiilor si sa intervina cand observa comportamente care pot fi periculoase.

Cum ar trebui sa se desfasoare o masa in familie?

Aceste mese in familie nu ar trebui sa includa vizionatul televizorul. Asta din cauza ca adolescentii si copiii care se uita des la televizor pentru perioade mari de timp au diete mult mai nesanatoase. De exemplu, intr-un studiu s-a demonstrat ca in familiile in care televizorul era oprit mai tot timpul, copiii nu aveau obiceiul de a manca lucruri nesanatoase sau de a bea sucuri acidulate, spre deosebire de familiile in care televizorul era pornit tot timpul.

Facand din mese un ritual in familie este un lucru foarte bun chiar daca masa nu este una elaborata. Mesele in familie incurajeaza comunicarea dar si o atitudine pozitiva asupra mancatului sanatos.

Ce poti face pentru a-ti ajuta copilul sa dezolte o dieta sanatoasa?

Incearca aceste sfaturi!

Incepe devreme. Ajutand copilul sa isi dezvolte o atitudine corespunzatoare asupra mancatului, exersatului si a dormitului, devreme in viata sa, nu veti fi nevoiti sa il dezvatati de obiceiuri proaste mai tarziu in viata. Expune...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *