24 iul. 2016

Undele Gamma si Teta: Rolul lor in Sistemul Spatial al Creierului

Cu cat experimentam viata si lumea ce ne inconjoara, cu atat creierul nostru incearca in continuu sa absoarba noile informatii, chiar daca proceseaza in acelasi timp amintirile si gandurile deja existente. Cele doua procese par sa se intample simultan. Noi suntem capabili sa mergem la cumparaturi, pe rute familiare, in timp ce procesam lucrurile noi pe care le observam pe traseu si pietonii care traverseaza strada din senin, etc.

Un studiu recent realizat la University of Texas a descoperit faptul ca in sistemul spatial al creierului, acest act de echilibrare este obtinut datorita frecventelor electrice distincte. Rezultatele ofera, de asemenea, indicii despre modul in care creierul comprimă amintirile – in felul acesta, ne putem aminti intamplari care au tinut cateva ore, in doar cateva secunde.

Laura Colgin, experta in neurologie, a condus o echipa de cercetatori, care au studiat niste soricei care rataceau intr-un labirint, si au analizat activitatea electrica din hipocamp, o zona cruciala pentru formarea memoriei. Experimentul s-a concentrat pe tipul de celule ale hipocampului, denumite "celulele de locatie" care corespund unor locuri specifice din spatiu. La un soricel, cercetatorii pot spune care celule de locatie se activeaza cand acesta este in labirint – sau la ce parte din labirint se gandeste soricel.

La fel ca toti neuronii cerebrali, celulele de locatie produc semnale electrice care oscileaza in unde. In particular, cercetarile anterioare sugereaza faptul ...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *