27 iun. 2016

Smartphone-urile si Activitatea Cerebrala

Smartphone-urile, in ziua de azi, nu mai reprezinta un moft, ci o necesitate.

Totul se invarte in mediul online si trebuie sa fim si noi conectati 24/24, daca vrem sa fim la curent cu tot ce se intampla. Insa, volumul extraordinar de informatie ne afecteaza la nivel psihic si ne epuizeaza, iar folosirea telefoanelor mobile cu siguranta are si ea un rol fundamental in crearea unor modificari in creier. Cine ar fi crezut ca utilizarea smartphone-urilor schimba modul in care degetele si creierul lucreaza impreuna?

Studiile au demonstrat faptul ca, activitatea electrica a creierului utilizatorului de smartphone se opreste pentru o scurta durata in momentul in care degetele ating ecranul, in timp ce telefoanele vechi nu aveau un asemenea efect negativ. Astfel, cercetatorii arata ca, cu cat este mai utilizat smartphone-ul, cu atat activitatea din cortex este mai scazuta.

Dr. Arko Gosh, initiatorul studiului, spune:

„Am fost foarte surprins de scala de schimbari introduse de utilizarea smartphone-urilor. Si totodata impresionat de cat de multe variatii apar la nivel inter-individual, cand vine vorba de semnalele primite de creier de la varful degetelor, si cum acestea pot fi foarte usor explicate evaluand logarile pe smartphone.”

Studiul a fost inspirat din faptul ca foarte multi oameni folosesc acum degetele in moduri noi si radicale de a opera smartphone-urile. Mai mult decat atat, intrucat creierul se poate reorganiza el insusi pentru a raspunde la noile comportamente – fenomen cunoscut drept neuroplasticitate – cercetatorii au vrut sa vada cum folosirea smartphone-urilor afecteaza creierul.

Dr. Gosh a continuat astfel:

„Cred ca, in primul rand, ar trebui sa apreciem cat de personale au devenit device-urile digitale si cat de mare e numarul de utilizari.

Ce inseamna asta pentru noi, specialisti in neurostiinta, este ca istoria digitala pe care o purtam in buzunarele noastre, are un numar exorbitant de informatii despre modul in care ne folosim degetele (si altele).”

Rezultatele studiului, publicate in jurnalul Current Biology, au aratat ca utilizarea smartphone-ului in 10 zile a prezis activitatea electrica la nivelul creierului, asociata cu degetul mare si degetul aratator.

Autorii studiului conchid:

„In mod remarcabil, s-a descoperit faptul ca extremitatea degetului mare este sensibila la folosirea fluctuanta de zi cu zi a telefonului mobil: cu cat este mai scurt timpul trecut de la un episod de utilizare intensa a telefonului la altul, cu atat este mai ridicat potentialul de asociere cu cortexul.

Rezultatele noastre sugereaza faptul ca, miscarile repetitive pe touchscreen-ul fin au redefinit procesarea senzoriala din palme, iar reprezentarea degetului mare a fost actualizata zi de zi, in functie de folosirea lui.

Noi sustinem ca procesarea senzoriala din cortex, in creierul contemporan,  este continuu conturata de utilizarea tehnologiei personale – digitale.”

Sursa: http://www.spring.org.uk/2014/12/using-a-smartphone-for-one-day-has-transformative-impact-on-the-brain-study-finds.php

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *