14 nov. 2016

Un remediu ciudat pentru lipsa de somn

Din ce cauza perceptia noastra despre lipsa de somn din noaptea trecuta este atat de importanta? Un studiu recent arata ca, doar crezand ca ai dormit mai bine decat s-a intamplat de fapt in realitate, este suficient pentru stimularea performantei cognitive a doua zi.

Cercetarea publicata in 2014 in „Jurnalul Psihologiei Experimentale: Invatare, Memorie si Cunoastere” a impartit 164 de oameni in doua grupuri. Celor doua grupuri li s-a tinut o prelegere despre importanta calitatii somnului si despre pericolele lipsei de somn. Li s-a spus, de asemenea, ca valoarea medie a somnului REM pe care oamenii il au in fiecare noapte este de 20%. Frecventa undelor lor cerebrale a fost masurata apoi si le-au fost prezentate formule si foi de calcul. Toate aceste masuratori au fost false.

In ciuda acestui fapt:

  • Unui grup i s-a spus ca fiecare membru are calitatea somnului peste medie, petrecand 28.7% in somnul REM;
  • Celuilalt grup i s-a comunicat ca fiecare membru are calitatea somnului sub medie, petrecand doar 16.2% in somnul REM.

Aceste numere nu au avut nicio legatura cu lipsa de somn sau cu faza REM a somnului si au fost inventate pentru a incerca sa convinga un grup ca a dormit mai bine decat celalalt.

Dupa aceea, tuturor participantilor li s-a dat o serie de teste cognitive. Celor carora li s-a spus ca au dormit mai bine au obtinut scoruri mai mari la testele de atentie si memorie decat celor carora li s-a spus ca au dormit prost. Interesant este, de asemenea, ca cercetatorii ...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *