30 aug. 2016

Nanobots – Noua Solutie Impotriva Bolilor Mintale

Cine s-ar fi gandit ca gandacii de bucatarie, asa mici si dezgustatori cum sunt ei, ar putea aduce vreun beneficiu omenirii?

Oamenii de stiinta de la Bar-Ilan University, impreuna cu Interdisciplinary Center din Israel, le-au gasit o intrebuintare, si anume: testeaza pe ei nanobots injectabili, o tehnologie de ultima ora care controleaza eliberarea de droguri necesare pentru creier in momentul folosirii electromagnetilor EEG. Aceasta tehnica ar putea ajuta in lupta impotriva bolilor creierului, dat fiind faptul ca se foloseste de puterea creierului in sine.

Desi este destul de ciudat si greu de imaginat ca am putea avea implantati niste mini-roboti in creier, se pare ca acesti roboti microscopici sunt echipati cu nanoparticule de oxid feros, care se comporta ca niste „usi” ce controleaza eliberarea de substanta medicamentoasa pe care o necesita creierul. Aceste usi pot fi manipulate cu ajutorul electromagnetilor controlati prin Electroencefalografie (EEG). Electromagnetii raspund, si „deschid” cand detecteaza un pattern specific creierului prin EEG. In mod notabil, EEG ar putea fi setat sa raspunda unui episod de psihoza asociat, astfel incat micro-robotii sa elibereze medicamentul necesar pentru a-l ajuta pe pacient.

Echipa care s-a ocupat cu crearea acestor nanobots sustine ca acestia ar putea fi extrem de utili in rezolvarea problemelor mintale, precum schizofrenie sau ADHD.

Este fascinant, de asemenea, de observat ca acesti nanobots sunt precum niste ADN-Origami, care sunt foarte usor de controlat.

Totusi, e important de mentionat ca aceste metode nu sunt acceptate pentru a fi testate pe oameni, de aceea s-a gasit alternativa gandacilor de bucatarie, pe care oamenii de stiinta ii folosesc pentru a-si perfectiona tehnica.

Multi dintre noi credem ca acesti gandaci ne dauneaza, dar afland cele de mai sus, poate ne gandim de doua ori inainte de a folosi spray-ul toxic de gandaci de cate ori ii vedem alergand prin casa.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *