17 nov. 2016

Minciuna – motivul real pentru care mincinosii o gasesc atat de facila

Mincinosii sunt capabili sa spuna cele mai uluitoare minciuni fara sa se simta jenati. Modul in care le functioneaza creierul ii ajuta. O noua cercetare dezvaluie faptul ca folosirea minciunilor mici determina creierul mincinosilor sa devina insensibil la minciuna.

Din punct de vedere neurologic, cu fiecare minciuna spusa devine din ce in ce mai usor sa spui minciuni mai mari si mai mari. Studiul a aratat faptul ca emotiile negative care insotesc de obicei minciuna se reduc odata cu repetarea acestora.

Dr. Tali Sharot, care a condus studiul, a explicat: ”Atunci cand mintim pentru un castig personal, zona noastra din creier-amigdala produce un sentiment negativ care limiteaza masura in care suntem pregatiti sa mintim. Cu toate acestea, acest raspuns dispare pe masura ce continuam sa mintim, si cu cat cade mai mult, cu atat devin mai mari minciunile noastre. Acest lucru poate duce catre o „panta alunecoasa”, unde mici acte de lipsa de onestitate escaladeaza catre mai multe minciuni semnificative”.

Scanarea creierului oamenilor mincinosi

Rezultatele provin dintr-o serie de scanari ale creierului efectuate in timp ce oamenii au avut posibilitatea de a minti pentru castig personal. Acelora care au mintit repetat le-a fost din ce in ce mai usor sa spuna minciuni mai mari mai tarziu.

Dr. Neil Garrett, primul autor al studiului, a declarat:”Este posibil ca raspunsul tocit al creierului la repetatele acte de lipsa de onestitate sa reflecte un raspuns emotional redus la aceste acte. Acest lucru este in concordanta cu sugestiile ca semnalele amigdalei noastre sunt de aversiune fata de acte pe care le consideram gresite sau imorale. In acest experiment am testat doar lipsa de onestitate, dar acelasi principiu se poate aplica si in cazul altor actiuni, cum ar fi asumarea de riscuri sau comportamentul violent”.

Dr. Raliza Stoyanova, de la Wellcome Trust, a declarat:”Acesta este un prim aspect foarte interesant in ceea ce priveste raspunsul creierului la acte repetate si crescute ale lipsei de onestitate. Studiile viitoare ar fi necesare pentru a tatona mai precis daca aceste acte de necinste sunt intr-adevar legate de un raspuns emotional tocit, si daca in cazul altor tipuri de comportament ar avea acelasi efect”.

 Studiul a fost publicat in ziarul „Nature Neuroscience” (Garrett et al., 2016)

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *