04 iun. 2016

“Mind Reading Motivation” sau Cum Putem Portretiza Mental Personalitatea Celor din Jurul Nostru?

Stiati ca pentru a-i intelege pe ceilalti mai bine, trebuie sa aveti abilitatea de a le citi mintea?

Suna ciudat, nu-i asa? Si greu de facut. Cum ar putea sti cineva ce gandeste cel de langa? Abia putem sa ne adunam noi gandurile.

Ei bine, un nou studiu (Beyond perspective-taking: Mind-reading motivation, Carpenter & Green) arata ca a avea aceasta „super-putere”, reprezinta un avantaj enorm in tot ceea ce tine de societate si de mediul social. Dr. Melanie Green le numeste pe aceste persoane „ high in Mind Reading Motivation ”, intrucat au tendinta de a observa micile informatii sociale.

E de inteles, insa, ca e vorba mai mult de mici indicii comportamentale, despre mesajele non-verbale, care sunt mai sincere decat gandurile transpuse in cuvinte.

De ce?, o sa va intrebati. Iar raspunsul este mai simplu decat va asteptati: pentru ca cei care incearca sa-i inteleaga pe cei din jur, ce gandesc si ce simt, sunt mai empatici, iar lucrul acesta ii ajuta sa lucreze mai eficient in echipa, sa se simta bine in cercuri largi si sa fie mai cooperativi.

De asemenea, persoanele care poseda aceasta calitate, reusesc sa portretizeze mental personalitatea celorlalti, nuantata, si nu doar per ansamblu, eventual in cadrul in care vor sa fie vazuti. Ci asa cum sunt, intrucat reusesc sa patrunda dincolo de aparente, si culeg esenta. Pare ideal, nu-i asa? Ce bine ar fi sa fie cat mai multi oameni care sa ne inteleaga atat de bine!

E interesant, insa, ca dr Green, specifica faptul ca aceste persoane – sunt motivate – sa ii citeasca pe ceilalti, auintuitia necesara sa sculpteze profilul psihologic al celor din jur. Aceasta concluzioneaza astfel: „Nu am masurat aceasta abilitate direct in echipa noastra de lucru, dar cercetarile pe care le-am facut ne arata ca insasi motivatia de a-i intelege pe ceilalti si posibilele comportamente pe care le pot adopta, avand aceasta motivatie, aduc o multime de beneficii sociale.”

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *