09 ian. 2017

Experienta religioasa are un efect fascinant asupra creierului

Scanarile creierului in timpul experientei religioase dezvaluie efectele sentimentelor divine intense. Experienta religioasa puternica naste in creier efecte similare cu cele observate in timpul muzicii, jocurilor de noroc, sexului si iubirii.

Cu alte cuvinte, experienta religioasa activeaza zonele creierului care sunt esentiale pentru recompense.

In scopul cercetarii, credinciosii devotati ai unei comunitati religioase au fost incurajati „sa simta spiritul”. Aceasta tehnica este folosita in acea comunitate ca principala modalitate de a comunica cu divinitatea, ca si semntimentul de pace si de apropiere cu Dumnezeu.

Unui grup mic de credinciosi i s-au aratat videoclipuri si anumite citate, special concepute pentru a induce sentimente religioase. Acestea au avut aproape in totalitate efectele dorite, deoarece participantii au avut sentimente de caldura fizica si pace. Multi dintre ei chiar au plans. Au fost efectuate scanari ale creierului in timpul acestei experiente religioase.

Michael Ferguson, primul autor al studiului publicat in revista „Social Neuroscience” (Ferguson et al., 2016), a declarat: ”Atunci cand participantilor la studiul nostru li s-a indicat sa se gandeasca la un Salvator,...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *