07 iun. 2016

Creierul Executiv – Lobul Frontal – Responsabil pentru controlul asupra judecatii si comportamentului etic

Creierul Executiv influenteaza individul in setarea scopurilor, planurilor, in monitorizarea si estimarea rezultatelor.

Pana de curand, acest lob frontal nu era recunoscut la adevarata sa valoare, deoarece era stiut drept „lobul silentios”. Noile studii au descoperit faptul ca acest Creier Executiv are un rol extrem de important, pe langa cele mentionate mai sus, intrucat imaginatia, empatia si judecata sunt coordonate de el, facand conexiuni cruciale si avand un rol de „lider” printre celelalte componente ale creierului.

Dinamica lumii moderne supune Creierului Executiv sa faca fata provocarilor de zi cu zi, inclusiv informatiilor in exces si multitask-urilor, mentinand in acelasi timp un stil de viata rezonabil, moral si un echilibru bun intre munca si viata personala. Ducand la bun sfarsit multitudinea de sarcini de zi cu zi, multe dintre ele realizate automat, nivelul de eficienta, concentrare si perceptie sunt afectate negativ.

Multitasking-ul vine cu schimbari chimice, declansand hormonii responsabili cu starea de bine; de fapt, aceasta rasplata primita facand multitasking este scurta si creeaza dependenta, reprezentand pierderea concentrarii si invatand creierul sa fie usor distras. Studiile au aratat ca lucrurile care distrag atentia, chiar atat de mici precum un email necitit, pot afecta nivelul de concentrare, pana la punctul in care IQ-ul individului este redus cu 10 puncte, si informatia primita facand multitasking se duce, de obicei, in alta parte a creierului, in loc sa fie inmagazinata intr-o sectiune din care sa poata fi usor re-amintita.

Cu asteptarile setate atat de sus si nivelul de stres mereu crescand, ca rezultat al provocarilor de zi cu zi, situatiile cu doua taisuri creeaza mesaje conflictuale ce par sa respinga rezultatele pozitive si devin mai dificil de rezolvat. Spre exemplu:

  • A alege intre „acum” si „excelent” – sau deadline si calitate
  • A alege sa-ti onorezi integritatea sau asteptarile pe care ceilalti le au despre tine
  • A alege intre un lucru sau altul care chiar trebuie
  • A distinge intre ce este important ca tu sa fii fericit si ce este esential

In aceste situatii, oamenii de obicei experimenteaza anxietatea si sentimentul ca trebuie sa faca ceva, dar nu pot. Aceste trairi conflictuale pot fi dificil de comunicat, contribuind la alte sentimente de disperare si neputinta.

Mai mult decat atat, multitasking-ul presupune luarea de decizii in aspecte insignifiante, ale caror rezultate epuizeaza controlarea impulsurilor si exista sanse mai mari sa iei decizii proaste in legatura cu lucrurile importante.

Metodele de management al stresului si de automotivare au fost folosite ani buni, pentru a trata anxietatea si alte dureri asociate, dar in ziua de azi aceste metode sunt acceptate cu scepticism, si pe buna dreptate.

sursa: http://www.greymattersintl.com/executive-brain/

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *