24 oct. 2019

Simtiti nevoia acuta de dulciuri atunci cand sunteti stresati?

Ti se intampla si tie sa simti nevoia acuta de ciocolata atunci cand esti stresat?

Iata ce spun cercetatorii cu privire la mancatul excesiv de dulciuri in perioadele stresante.

Desi creierul nostru reprezinta doar 2% din greutatea corpului, acest organ consuma jumatate din nevoia noastra zilnica de carbohidrati- iar glucoza este cel mai important combustibil al sau.

In momente de stres acut, creierul are nevoie de 12% mai multa energie, facandu-ne pe multi dintre noi sa dorim cu toata inima si corpul niste gustari.

Carbohidratii ofera corpului cea mai rapida sursa de energie. La testele cognitive, subiectii care erau extrem de stresati au performat extrem de prost inainte de a manca. Insa, performanta lor a revenit la normal dupa ce si-au luat gustarea.

Atunci cand ne este foame, o intreaga retea a regiunilor creierului intra in functiune, iar in centru se afla hipotalamusul ventromedial si hipotalamusul lateral. Aceste regiuni au rol in reglarea metabolismului, in comportamentul de hranire si in functiile digestive.

Exista totusi un nucleu, care daca inregistreaza faptul ca nu este glucoza in creier, acest agent de garda blocheaza informatiile din restul corpului. Acesta este motivul pentru care recurgem la carbohidrati de indata ce creierul indica o nevoie de energie, chiar daca restul corpului este bine furnizat.

Pentru a intelege mai bine legatura dintre creier si carbohidrati, cercetatorii au examinat 40 de subiecti in doua sesiuni. In prima sesiune i-au pus pe subiecti sa tina o prezentare de 10 minute in fata unor necunoscuti. In cealalta sesiune participantii nu au fost nevoiti sa tina prezentarea. La sfarsitul fiecarei sesiuni s-a masurat cantitatea de hormoni ai stresului (cortizol si adrenalina) din sangele participantilor. In plus, li s-a pus la dispozitie timp de o ora si un bufet cu mancare. Atunci cand participantii au tinut prezentarea inainte de amplasarea bufetului, acestia au fost mult mai stresati si au consumat o medie de 34 de grame de carbohidrati, fata de participantii care nu au tinut prezentarea.

Ce legatura are ciocolata?

de ce simtim nevoia de ciocolata atunci cand suntem stresati

Daca o persoana simte nevoia acuta de ciocolata dupa-amiaza, cercetatorii sustin ca este foarte recomandat sa fie mancata, pentru a avea o stare de spirit buna. De obicei, la munca, oamenii sunt stresati, iar creierul are nevoie de o doza crescuta de energie. Daca nu mancam nimic, exista posibilitatea ca glucoza destinata utilizarii musculare sa fie consumata de creier si sa fie secretati mai multi hormoni de stres. Iar acest lucru nu numai ca ne face sa ne simtim extrem de rau, dar poate sa creasca si riscul de probleme cardiovasculare si depresie pe termen lung. Totodata, creierul isi face si depozitele pentru alte functii esentiale, ceea ce reduce performanta si capacitatea de concentrare.

Care este solutia?

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *