14 dec. 2016

CELULE NERVOASE NOI – ridicare de greutati sau exercitiu aerobic sustinut?

Tipul corect de exercitiu poate tripla numarul de celule nervoase noi din zona de memorie a creierului.

Un nou studiu concluzioneaza faptul ca exercitiile regulate de aerobica (alergare) determina aparitia de celule nervoase noi in creier, in schimb, ridicarea de greutati, nu.

Studiul publicat in revista “Journal of Psychology: London” (Nokia et al., 2016), efectuat pe animale, a confirmat legatura dintre miscarea corpului si cresterea creierului. Cand cobaii au fost supusi la exercitii fizice cum ar fi alergarea, s-a observat o crestere a numarului de neuroni.

Cercetarea asupra sobolanilor a comparat trei grupuri diferite care au efectuat:

  • Exercitiu aerobic sustinut
  • Interval de antrenament de intensitate ridicata
  • Ridicare de greutati

In urma cercetarii s-a constatat ca sobolanii care au efectuat exercitiul aerobic sustinut timp de 6 saptamani au dezvoltat celule nervoase noi in hippocampus – zona creierului vitala pentru memorie. In comparatie cu un grup de control, acestia au avut de 2-3 ori mai multi neuroni in hippocampus.

Intervalul de antrenament de intensitate ridicata a avut doar un efect mic si ridicarea greutatilor nu a avut niciun efect asupra cresterii celulelor noi in creier.

Autorii studiului au concluzionat: ”Rezultatele noastre sugereaza faptul ca exercitiul fizic ajuta la dezvoltarea NHA (neurogeneza hippocampusului adult), cel mai mult in cazul in care este de aerobica si sustinut si mai ales atunci cand este insotit de o predispozitie genetica ridicata ca raspuns la acest exercitiu fizic”.

Cu toate ca acest studiu a fost efectuat la sobolani, exista o multime de dovezi pentru efectele pozitive ale exercitiului fizic in neurogeneza (aparitia de celule nervoase noi).

Exercitiul fizic este cu siguranta benefic pentru memorie. Pentru persoanele in varsta, orice tip de exercitiu poate fi benefic. Totusi, acesta este unul dintre primele studii care isi propune sa gaseasca tipul de exercitiu care este eficient pentru aparitia de celule nervoase noi

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *