07 iul. 2016

Atitudinile Politice – Inscrise in ADN

Cand vine vorba de politica, tot romanul este nemultumit. Ba de modul de guvernare, ba de partidul conducator, ba de politicieni in sine, si asa mai departe. Studiile arata, insa, ca atitudinile si convingerile politice sunt scrise in ADN-ul nostru.

Cel mai complex studiu pe tema convingerilor politice, a fost publicat in 2014 in Behavior Genetics, si a avut ca subiecti peste 12.000 de perechi de gemeni, din 5 tari diferite, inclusiv Statele Unite. Unii erau identici, altii fraternali; insa crescuti impreuna. Rezultatele cercetarii arata ca dezvoltarea atitudinilor politice depinde, in medie, aproximativ 60% de mediul in care crestem si traim, si 40% de genele mostenite.

„Noi, oamenii, mostenim o parte din modul in care procesam informatia, cum vedem lumea si cum percepem amenintarile – si aceste lucruri sunt exprimate in societatea moderna drept atitudini politice.”, spune Peter Hatemi, unul dintre autorii studiului.

Genele implicate in aceste trasaturi sunt dificil de indicat, intrucat au tendinta de a se amesteca intr-un numar incredibil de procese comportamentale si cognitive, care joaca un rol important in sculptarea atitudinilor noastre politice.

Un nou studiu, din 2015, arata insa cateva dintre ele, mentionand faptul ca genele care codeaza anumiti receptori catre neurotransmitatorul dopaminei, sunt asociate cu locul in care ne pozitionam pe axa liberal-conservatoare. Printre femeile cu tendinte puternice liberale, 6...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *