15 ian. 2018

Vorbitul in Public: Frica de a tine un discurs si graficul ei

Nu este un secret ca multe persoane se tem de vorbitul in public. Potrivit celor mai multe studii, frica numarul unu a oamenilor este vorbitul in public, numarul doi fiind moartea.

Chiar si cei care nu se tem de a vorbi in public devin agitati din cand in cand.

A fi agitat este complet natural. Adrenalina curge si cel care tine discursul vrea sa faca o treaba buna. Insa, dupa ani de practica, este capabil sa-si canalizeze aceasta energie nervoasa intr-un mod constructiv si publicul nu vede starea lui de nervozitate. Se bucura sa vorbeasca ori de cate ori are ocazia, deoarece este o alta sansa de a transmite un mesaj oamenilor si este o alta sansa pentru acesta de a se imbunatati.

Graficul fricii de a vorbi in public

Unii oameni sunt extrem de nervosi in orice situatie care presupune vorbitul in public, insa de cele mai multe ori, oamenii sunt foarte nervosi doar in anumite situatii specifice, care se bazeaza, de obicei, pe doua criterii: numarul de persoane din audienta si cat de bine vorbitorul isi cunoaste audienta.

vorbitul in public si graficul asociat

Axa verticala din stanga masoara numarul de persoane din audienta. Incepe cu o persoana si merge pana la 1.000. Numarul 1.000 este pur arbitrar (reprezinta doar un public larg). Factorul mai important este linia portocalie "a", care reprezinta numarul dincolo de care un public "mic" devine un public "mare" pentru un vorbitor. Este in intregime subiectiva.

Axa orizontala reprezinta cat de bine isi cunoaste vorbitorul audienta. In stanga extrema sunt oamenii pe care ii cunoaste cel mai bine: familia, prietenii, colegii. In dreapta extrema sunt oamenii complet straini. Linia albastra "b" reprezinta punctul de separare dintre un public pe care vorbitorul il cunoaste si un auditoriu pe care vorbitorul nu il cunoaste.

Astfel, avem urmatoarele "cadrane pentru vorbitul in public":

  • Publicul mic / Persoanele pe care le cunosti
  • Publicul mic / Persoanele pe care nu le cunosti
  • Publicul mare / Persoane pe care le cunosti
  • Publicul mare / Persoanele pe care nu le cunosti

De cele mai multe ori oamenii se simt bine cand vorbesc unui anumit tip de cadran, dar nu si celorlalte cadrane. Unii oameni se bucura sa vorbeasca unei audiente pe care o cunosc, dar se tem de straini; pentru altii, este invers. Ei prefera audiente mari, dar sunt foarte agitati in fata grupurilor mici, intime. Altii se simt bine cu un public de pana la 15 sau 20 de persoane, dar incep sa se blocheze in fata publicului larg.

 

Nadia Gorduza – medic, psihoterapeut si business coach

Exerseaza vorbitul in public

Intrebarea este: Ce putem face pentru a ne simti mai confortabil atunci cand vorbim in acele cadrane care sunt problematice? Raspunsul: Practica!

Vorbitul in public este o abilitate ca oricare alta; cu cat o faci mai mult, cu atat vei deveni mai bun si te vei simti mai confortabil. Si a te simti confortabil cu vorbitul in public intr-un cadran ar trebui sa te ajute sa te simti mai increzator si in celelalte. Cu toate acestea, pentru a fi cu adevarat increzator in t...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *