20 dec. 2015

Terapiile Virtuale: tehnologia, in ajutorul celor care sufera de fobii

Terapiile Virtuale sunt o metoda extrem de eficienta de vindecare si ameliorare pentru cele mai diferite fobii.

Virtual Reality Therapy (VRT) se foloseste de aplicatii si programe de imersiune vizuala cu ajutorul mediilor create artificial pentru a oferi pacientului care sufera de diverse fobii un mediu sigur si confortabil in care sa simuleze si sa retraiasca diferite experiente pentru a-si putea trata anumite afectiuni.

In cazul diferitelor fobii, pericolele percepute sunt simulate vizual, auditiv, uneori si kinestezic, insa in cadrul unei experiente controlate, in prezenta medicului/psihoterapeutului, astfel incat sa se poata monitoriza evolutia reactiilor pacientului fobic.

Fobii - cum functioneaza terapiile virtuale pentru vindecarea acestora

Persoana care trece printr-o terapie virtuala isi intalneste obiectul fobiei intr-o lume virtuala care simuleaza realist situatia generatoare de fobie. Pacientul utilizeaza ochelari de proiectie si casti pentru experientele vizuale, auditive si chiar kinestezice prin care trece in timpul simularii situatiei respective.

Pacientul se simte ca si cum ar fi “acolo”, insa este ajutat si asistat de medic prin intrebari specifice sa-si invinga treptat fobia. Terapiile prin expunerea la realitate virtuala sunt eficiente in special in cazurile in care replicarea situatiei reale sau expunerea la obiectul care genereaza fobia este dificil de realizat sau de controlat.

In ceea ce priveste frica de zbor, de exemplu, un simplu experiment clinic nu poate garanta turbulenta, furtunile sau zgomotele neobisnuite. In terapia virtuala, insa, medicul are un control asupra factorilor care provoaca fobii, ceea ce ii permite sa expuna pacientul treptat, controlat si in ritmul sau propriu.

Astfel pacientul se simte in siguranta, iar expunerea treptata la stimul il “obisnuieste” si ii construieste treptat imunizarea la aceste fobii.

Despre Fobii – nu le stim cauzele, dar solutii exista

Cand se face referinta la o problema psihologica – si fobiile nu fac exceptie -  este aproape spontana intrebarea: pentru ce acest lucru se intampla? Care ii este cauza?

Acest tip de atitudine mentala isi gaseste radacina intr-o conceptie seculara asupra cauzalitatii lucrurilor sau cauzalitatea lineara. Din aceasta perspectiva, evidentierea cauzelor initiale devine necesara pentru rezolvarea unei probeme.

Aceste cauze, in mod evident, trebuie sa fie precedente efectelor; de aceea, in aceasta conceptie, e necesara o analiza a trecutului pentru rezolvarea problemei in prezent. Fobiile sunt prin...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *