29 mart. 2018

Realitatea virtuala – singura terapie care s-a dovedit eficace din punct de vedere stiintific in tratarea fobiilor specifice

Terapia prin expunere in vivo s-a dovedit a fi un tratament extrem de reusit pentru fobii, dar este impracticabila pentru teama de a vorbi public sau de a zbura. Solutia poate fi terapia prin expunere la realitatea virtuala.

Studiile arata ca 1 din 10 persoane sufera de fobie sociala la un moment dat in viata. Fobiile pot varia drastic in ceea ce priveste prevalenta si severitatea lor, dar sunt mai frecvente decat ne dam seama.

Exista doua mecanisme cunoscute care permit dezvoltarea fobiilor. Prima este pur si simplu experienta personala (oamenii care au fost muscati de un caine, de exemplu, invata sa asocieze cainii cu teama si pericolul).

Al doilea este mass-media. In prezent, tragediile prezentate la televizor, ca de exemplu un accident aviatic, pot provoca anxietate sau traume sustinute la unii telespectatori, chiar daca propriile lor experiente de zbor au fost pozitive.

Cu toate acestea, pentru aproximativ o treime din persoanele care sufera de fobie, cauza este necunoscuta.

Desi in prezent nu exista dovezi ca acest lucru se intampla la om, cercetarile care implica animale sugereaza ca efectul unor experiente traumatice se transmite si este mostenit de generatiile viitoare.

S-ar putea sa nu fie intotdeauna clar ce cauzeaza fobiile, dar intelegem cum sunt mentinute: problema este EVITAREA. In anul 1950, psihologul sud-african, James Taylor, a dezvoltat "terapia cu expunere graduala" sau "desensibilizarea sistematica" pentru a trata temerile patologice.

Ideea este de a invata treptat sistemul limbic - partea emotionala a creierului - ca obiectul fricii nu este asociat cu nicio amenintare reala.

Cum functioneaza realitatea virtuala in tratarea fobiilor

Pentru multe tipuri de fobii, tratamentul traditional de expunere in vivo nu este fezabil. Depasirea fricii de a vorbi in public sau a fricii de zbor, de exemplu, pot fi dificil de abordat practic. In ultimii 10 ani s-a dezvoltat din ce in ce mai mult, ca si solutie, realitatea virtuala, folosind unele dintre tehnologiile care ne-au adus cinematografia 3D.

In timpul terapiei virtuale pacientul isi intalneste obiectul fobiei intr-o lume virtuala care simuleaza cat se poate de real situatia generatoare de anxietate. Acesta utilizeaza ochelari de proiectie 3D, dotati cu senzori de monitorizare a miscarilor corpului, care sunt conectati la un calculator.

Acest lucru ii permite medicului/psihoterapeutului sa ofere o indrumare atenta, pastrand in acelasi timp controlul deplin asupra a tot ceea ce are loc, regland intensitatea terapiei in functie de nevoile individuale ale pacientului. In cazul fricii de a vorbi in public, prin cateva clicuri de mouse se poate seta u...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *