29 nov. 2018

Germofobia – cum sa ne invingem teama de microbi

Germofobia este frica exagerata de microbi. In acest caz, "microbii" se refera in general la orice microorganism care ne provoaca boli - de exemplu, bacterii, virusi sau paraziti.

Germofobia poate fi mentionata prin alte denumiri, printre care:

 • Bacilofobia
 • Bacteriofobia
 • Misofobia
 • Verminofobia

Germofobia – simptome

Toti avem diverse frici, dar fobiile tind sa fie privite drept irationale sau excesive in comparatie cu temerile obisnuite.

Suferinta si anxietatea cauzate de germofobie sunt disproportionate in raport cu daunele provocate de germeni. Cineva care sufera de germofobie ar putea ajunge la extreme pentru a evita contaminarea cu microbi.

Germofobia are aceleasi simptome ca si alte fobii specifice. In acest caz, se aplica gandurilor si situatiilor care implica microbi.

Simptomele emotionale si psihologice includ:

 • O groaza sau o teama intensa de microbi
 • Anxietate, ingrijorare sau nervozitate legate de expunerea la germeni
 • Gandurile ca expunerea la germeni poate duce la imbolnavire sau la o alta consecinta negativa
 • Gandurile ca sunteti coplesiti de frica in situatiile in care microbii sunt prezenti
 • Incercarea de a va distrage atentia de la gandurile despre germeni sau situatiile care implica germeni
 • Va simtiti neputinciosi in a va controla teama de microbi, pe care o recunoasteti ca fiind irationala sau exagerata

Simptomele comportamentale includ:

 • Evitarea sau parasirea situatiilor percepute ca avand drept rezultat expunerea la microbi
 • Petrecerea unui timp indelungat in care va ganditi, va pregatiti sau amanati situatiile care ar putea implica germeni
 • Cautarea unui ajutor pentru a face fata fricii sau situatiilor care provoaca frica
 • Dificultati in a lucra acasa, la locul de munca sau la scoala din cauza fricii de microbi (de exemplu, necesitatea de a va spala mainile in mod excesiv poate sa va limiteze productivitatea in locurile in care percepeti ca exista multi microbi)

Simptomele fizice sunt similare cu cele ale altor tulburari de anxietate si pot sa apara atat in timp ce va ganditi la microbi, cat si in situatiile care implica microbi. Acestea includ: ritm cardiac accelerat, frisoane sau bufeuri, dificultati de respiratie, strangere sau durere in piept, confuzie, furnicaturi, tremuraturi, tensiune musculara, neliniste, greata sau varsaturi, dureri de cap., imposibilitatea de a va relaxa.

Si copiii care se tem de germeni pot experimenta simptomele enumerate mai sus. In functie de varsta lor, pot prezenta simptome suplimentare, cum ar fi: crize de tantrum, plansete, tipete, se agata de parinti, probleme legate de somn, miscari nervoase, probleme legate de stima de sine.

Uneori, teama de germeni poate duce la tulburarea obsesiv-compulsiva.

Cum ne poate afecta germofobia stilul de viata

Daca suferiti de germofobie, teama de microbi, aceasta poate fi suficient de persistenta pentru a va afecta viata de zi cu zi. Persoanele care au aceasta problema incearca din rasputeri sa evite actiunile sau situatiile care ar putea duce la contaminare, cum ar fi o masa la un restaurant sau sexul.

Ar putea evita locurile in care sunt multi microbi, ca baile publice, restaurantele sau autobuzele. Unele locuri sunt mai greu de evitat, cum ar fi scoala sau locul de munca. In aceste locuri, actiuni cum ar fi a atinge manerul de la usa sau a da mana cu cineva poate duce la o anxietate semnificativa.

Uneori, aceasta anxietate duce la comportamente compulsive. Cineva cu germofobie ar putea sa-si spele mainile, sa faca dus sau sa stearga suprafetele curate foarte des. Desi aceste actiuni repetate ar putea sa reduca riscul de contaminare, ele va pot consuma energie si timp, facand dificila concentrarea asupra oricarui alt lucru.

Germofobia si tulburarea obsesiv-compulsiva

Frica si anxietatea legate de microbi sau de imbolnavire nu sunt neaparat un semn al tulburarii obsesiv-compulsive.

Pentru cei care sufera de tulburare obsesiv-compulsiva (TOC), obsesiile recurente si persistente duc la o anxietate si o suferinta semnificative. Aceste sentimente duc la comportamente compulsive si repetitive care ofera o oarecare eliberare. Curatenia este o compulsie comuna in randul persoanelor care au aceasta afectiune.

Este posibil sa existe germofobie fara TOC si invers. Unii oameni le au pe ambele. Diferenta esentiala este ca persoanele cu germofobie fac curat dintr-un efort de a reduce germenii, in timp ce oamenii cu TOC fac curat pentru a-si reduce anxietatea.

De ce apare germofobia

Ca si alte fobii, germofobia incepe adesea intre copilarie si varsta de tanar adult. Se crede ca mai multi factori contribuie la dezvoltarea acesteia:

 • Experientele negative din copilarie. Multi isi pot aminti de un eveniment specific sau o experienta traumatica care a condus la temeri legate de germeni
 • Istoria de familie. Fobiile pot avea o legatura genetica. Daca aveti un membru de familie cu o fobie sau o alta tulburare de anxietate, acest lucru va poate creste riscul sa dezvoltati o f...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *