07 nov. 2018

Emetofobia: despre teama de varsaturi si tratamentul acesteia

Esti inspaimantat de faptul ca ai putea sa versi? Acest lucru iti afecteaza pofta de a manca? Ai fost diagnosticat cu o tulburare de alimentatie? Este posibil ca tulburarea de alimentatie sa fie de fapt o fobie – emetofobia! La fel ca teama de a zbura sau teama de paianjeni, teama de varsaturi poate fi atat de puternica incat devine o fobie si o conditie clinica grava.

Emetofobia implica o teama intensa si irationala de varsaturi si evitarea unor situatii legate de acestea. Poate arata foarte mult ca o tulburare de alimentatie si de multe ori coincide cu una. Multi oameni cu o teama problematica de varsaturi solicita tratament psihoterapeutilor in legatura cu tulburarile de alimentatie.

Din pacate, se crede ca un numar destul de mare de persoane sunt diagnosticate gresit ca avand o tulburare de alimentatie - un studiu din 2013 a aratat ca multi specialisti in tulburari de alimentatie par sa nu stie despre emetofobie si nici sa o recunoasca atunci cand o vad.

Emetofobia nu a fost bine studiata. Afecteaza mai mult femeile decat barbatii si se dezvolta frecvent in copilarie sau adolescenta. Pacientul asteapta in medie 25 de ani inainte de a solicita tratament. Terapeutii considera aceasta afectiune ca fiind o provocare in ceea ce priveste tratamentul, din cauza unei rate mari de abandon si a unui raspuns slab la acesta. Poate deveni una dintre cele mai debilitante fobii, deoarece oamenii tind sa evite o gama larga de situatii.

Emetofobia – simptome

Exista diferiti factori care pot indica faptul ca aveti o fobie de varsaturi:

  • Senzatii: Un simptom de baza este greata frecventa, o senzatie neplacuta legata de sistemul gastrointestinal. Persoanele care au acesta teama simt greata mai des. Majoritatea simt greata la fiecare doua zile, de multe ori chiar mai mult de o ora. Depinde de intensitatea fricii. Cei care au mai des senzatia de greata par sa piarda si mai mult in greutate
  • Ganduri: Daca aveti emetofobie, sunteti ingroziti de ideea de varsaturi. De asemenea, va puteti teme ca va pierdeti controlul si ca sunteti bolnavi. Cand va simtiti rau, puteti avea gandul obsesiv "Voi varsa", cu o credinta puternica ca o veti face. S-ar putea sa va temeti atat de propriile varsaturi, cat si de ale celorlalti, mai mult datorita fricii de contaminare. Majoritatea oamenilor (47%), cu fobie de voma, se tem in primul rand de propriile varsaturi si, intr-o mai mica masura, se tem de altii care vomita
  • Comportamente: Emetofobia va poate determina sa va angajati intr-o serie de comportamente pentru a incerca sa reduceti probabilitatea varsaturilor. Acestea pot include scanarea fizica a corpului pentru a obtine indicatii legate de posibilitatea de a varsa. Puteti, de asemenea, sa va angajati in comportamente de evitare, care includ verificarea datelor de expirare a alimentelor, evitarea alcoolului si evitarea anumitor alimente cum ar fi carnea si fructele de mare. Aceste comportamente preventive pot genera anxietate si pot consuma foarte mult timp
  • Deteriorarea relatiilor sociale: Emetofobia poate interfera cu munca, atunci cand va luati zile libere deoarece credeti ca cineva din birou este bolnav. Va poate afecta viata sociala, atunci cand evitati adunarile sociale in care credeti ca exista un risc crescut de varsaturi. De asemenea, puteti evita contactul cu copiii atunci cand acestia sunt bolnavi sau dormiti intr-o alta camera daca partenerul este bolnav sau a baut

Relatia cu alte tipuri de tulburari

Deoarece emetofobia are multe trasaturi comune cu alte boli mai bine intelese, aceasta nu a fost probabil recunoscuta si s-a pus de multe ori un diagnostic gresit. Hipocondria impartaseste multe asemanari cu teama de varsaturi, incluzand ingrijorarea, cautarea reasigurarii si verificarea comportamentului privind posibilele infectii sau intoxicatii alimentare care ar putea duce la varsaturi.

Simptomele emetofobiei pot fi asemanatoare cu spalarea si dezinfectarea compulsiva a mainilor observate in tulburarea obsesiv-compulsiva. Atat teama de varsaturi, cat si tulburarea de panica se caracterizeaza printr-o concentrare exagerata a atentiei asupra senzatiilor corporale si printr-o frica, care, de fapt, le intensifica. Unii pacienti au simptome de fobie sociala, de teama de varsaturi in situatii sociale sau de alti oameni care ii judeca daca se imbolnavesc.

In timp ce diagnosticele unei tulburari de alimentatie si a emetofobiei pot coexista, exista cercetari limitate cu privire la cat de des se intampla acest lucru. Intr-un studiu legat de comportamentul alimentar la persoanele cu teama de varsaturi, aproximativ o treime din participanti si-au restrans hrana si s-au angajat in comportamente anormale de alimentatie. Altii au raportat evitarea alimentelor (61%). O parte dintre acestia au fost, de asemenea, diagnosticati cu anorexie nervoasa.

De aceea, cand se face un diagnostic diferential, clinicienii trebuie sa inteleaga de ce un pacient se teme si evita alimentele: din cauza fricii de a nu creste in greutate sau din cauza fricii de a nu varsa?

emrtofobia metode de tratament

De ce apare emetofobia?

Se crede ca fobiile sunt cauzate de o complexa interactiune a factorilor genetici si de mediu. Se crede ca exista mai multi factori care duc la aparitia fricii de varsaturi. Persoanele care dezvolta aceasta teama par sa aiba o vulnerabilitate generala fata de anxietate. Acestea pot avea tendinta de a-si exprima anxietatea prin simptome somatice, cum ar fi "fluturii in stomac" sau greata. In cele din urma, pot av...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *