15 ian. 2018

Discursul public: 12 intrebari si raspunsuri care te vor ajuta

Ce se intampla daca nu imi pasa sau ma plictisesc de subiectul pe care ar trebui sa-l expun in discursul meu?

S-ar putea sa nu-ti placa foarte mult subiectul despre care vorbesti in discursul tau, dar poti sa fii pasionat de oamenii carora le vorbesti. Concentreaza-te pe a fi un canal de informatii credibil si transparent pentru publicul tau. Vorbeste ca si cum lucrurile pe care le spui sunt valoroase pentru el. Acest lucru este probabil adevarat, chiar daca este valabil doar pentru un mic procent din audienta. Ofera-i publicului cele mai bune lucruri pe care le ai in minte.

Cum pot sa invat sa-i privesc pe oameni in ochi atunci cand le vorbesc?

Este nevoie sa intelegi ca ochii publicului nu te judeca, ei doar te privesc. Pentru ca audienta sa se concentreze in mod corespunzator asupra a ceea ce spui si sa fie pe deplin absorbita, este nevoie sa se uite direct la tine in timp ce vorbesti. Mentinerea contactului vizual cu publicul il ajuta sa-si dezvolte increderea in tine, asa ca respira adanc, ridica-ti capul si priveste-l.

Ce ar trebui sa fac daca ma incurc in mijlocul discursului? Ar trebui sa incep din nou?

Nu este nevoie sa reincepi discursul. Pur si simplu faci pauza, respiri adanc si incepi din nou cu acele cuvinte care te-au incurcat. Publicul va intelege ca iti acorzi un timp pentru a pronunta in mod clar, astfel incat sa inteleaga pe deplin ce-i spui. El va recunoaste astfel ca il iei in serios.

Cum pot sa nu mai tremur inainte de a avea un discurs public?

Un anumit grad de nervozitate este natural inainte de a vorbi in public si exista simptome fizice care merg impreuna cu starea de agitatie, inclusiv un tremurat usor. Practica indelungata, vizualizarea si lucrul cu un antrenor bun te pot ajuta sa reduci foarte mult aceste simptome si sa te linistesti, insa un obicei bun este stabilizarea glicemiei inainte de a vorbi. Nu sari peste mese! Energizeaza-te cu mancaruri si gustari bogate in proteine.

 

Nadia Gorduza – medic, psihoterapeut si business coach

Ce ar trebui sa fac daca nimeni nu este atent in timp ce imi tin discursul?

Aceasta este o problema dificila. Pune-ti cateva intrebari de baza: vorbesti destul de tare? Ritmul tau este atat de rapid incat nimeni nu poate tine pasul sau esti atat de lent incat ii determini sa adoarma? Vorbesti monoton si plictisitor? Este o problema legata de limbajul trupului? Te uiti in jos, te ascunzi, te intorci, nu te uiti in ochi lor? Acestea sunt actiunile care "spun" publicului sa nu iti acorde atentie. Corecteaza-le si vezi ce se intampla.

Cum pot sa vorbesc mai tare cand tin un discurs public?

Cei mai multi vorbitori care au o voce scazuta nu primesc suficient suport in ceea ce priveste respiratia. Este nevoie sa inveti cum sa faci o respiratie diafragmatica si cum sa folosesti aerul in timp ce vorbesti cu ajutorul unui antrenor bun. De asemenea, poti incerca sa-ti ridici putin tonul vocii, lucru care poate ajuta ca sunetul sa calatoreasca mai departe. Dar fii constient ca va trebui sa te obisnuiesti cu sunetul si cu sentimentul vocii tale pline ... esti gata sa fii tare?

Ce se intampla daca la un moment dat am un lapsus in ceea ce priveste discursul memorat?

De obicei, cine are un lapsus (uita o linie sau o sectiune a discursului) nu a petrecut suficient timp pentru a se vizualiza singur tinand intregul discurs. Practica este esentiala, iar vizualizarea este o parte vitala a unei scheme bune de practica. Patinatorii olimpici nu doar practica saritura tripla, ...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *