11 sept. 2018

Despre tripofobie – teama de structuri circulare

Ce au in comun balonasele spumei de baie, bulele din crema de la cafea si gaurile din paine? Sunt grupari de forme circulare si unii oameni au o stare de disconfort puternic sau dezgust la vederea lor. Fobia de forme circulare adunate impreuna se numeste tripofobie.

Alte obiecte care pot declansa disconfort celor ce sufera de tripofobie sunt: clabucii de sapun, suprafata capsunilor, capsula cu seminte a florii de lotus, manunchiurile de tevi privite in sectiune sau chiar fagurii cu gauri rotunde ai unor specii de insecte.

Ce sunt fobiile?

Fobiile specifice repezinta reactii de teama intensa la contactul cu anumite obiecte sau situatii si evitarea acestora.

Pentru a primi diagnosticul de fobie, o persoana trebuie ori sa fie puternic afectata de evitarea obiectului fricii sale sau de teama intensa resimtita in contactul cu acesta, ori sa fie puternic deranjata de faptul ca are respectiva frica. De asemenea, ea trebuie sa dureze cel putin jumatate de an.

O parte dintre fobii apar in urma asocierii dintre o situatie sau obiect neutru afectiv si o stare de frica puternica traita cel putin o data in relatie cu acel obiect sau stuatie. De exemplu, desi initial o persoana nu se teme de caini, daca este muscata de un caine periculos, va ajunge sa se teama si sa evite chiar si un chihuahua.

Alte fobii par inexplicabile, persoana neamintindu-si nicio situatie amenintatoare in care sa se fi produs o asociere durabila intre obiectul fricii si anxietate.

Totusi, explicatiile evolutioniste arata ca oamenii, ca specie, sunt predispusi la a resimti frica spontan fata de anumite categorii de stimuli sau de a face mai rapid legatura dintre anumite obiecte si starea de spaima sau sila decat fata de alte categorii. De exemplu, avem spontan o teama de locuri stramte/inchise si, daca se intampla sa fim blocati in lift, chiar putem dezvolta o claustrofobie.

”De vina” este programarea noastra ca specie, de a simti aversiune fata de spatiile inchise, din care nu ne putem salva prin fuga, in cazul in care suntem atacati. Conform teoriei lui Seligman, oamenii au tendinta de a invata rapid sa se teama de stimuli care, la un moment dat in istoria noastra ca specie, ne-au amenintat supravietuirea.

Simptomele fizice si fiziologice ale tripofobiei

Pe langa dezgust/repulsie sau teama, cei care au tripofobie resimt si senzatii fizice (mancarime a pielii, furnicaturi, fiori, piele de gaina) sau senzatii fiziologice tipice pentru anxietate (greutate in respiratie, greata). Cu toa...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *