02 oct. 2018

Despre arahnofobie: cauze, simptome si tratament

Sunteti speriati de insecte si in special de paianjeni? S-ar putea sa existe o explicatie legata de evolutia umana. Aflati in continuare mai multe despre cauzele fricii care va stapaneste, precum si despre cum sa scapati de arahnofobie.

Aproximativ 5 din 100 de persoane au una sau mai multe fobii, iar femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa le dezvolte pe parcursul vietii. Una dintre cele mai frecvente fobii este arahnofobia, o frica debilitanta fata de paianjeni.

Despre arahnofobie

Arahnofobia provine din cuvintele grecesti "arachne" (paianjen) si "phobos" (teama). Aceasta teama extrema de paianjeni si alti arahniti cu opt picioare (cum ar fi scorpionii) poate fi de fapt un raspuns legat de evolutia umana: paianjenii, in mod special cei veninosi, au fost mult timp legati de boli si infectii.

Stim ca multe specii de paianjeni musca si sunt otravitoare. Prin urmare, cand vedem un paianjen langa noi, raspunsul natural este sa simtim frica si sa-l evitam.

La multe persoane, teama de paianjeni provoaca un "raspuns de dezgust". Persoanele cu arahnofobie severa insa au o aversiune asa de mare fata de paianjeni, incat le-ar putea fi frica sa intre in subsol sau in garaj, deoarece acolo poate exista un paianjen. Daca dau peste un paianjen, ei pot iesi din casa, mai degraba decat sa se descurce cu situatia aparuta.

Atunci cand frica de paianjeni ne provoaca o asemenea anxietate incat ne impiedica sa participam la activitatile pe care ni le dorim sau pe care trebuie sa le facem, sau se manifesta in asa fel incat sa fie debilitanta din punct de vedere fizic si mental, stim ca aceasta a devenit irationala.

Cauzele arahnofobiei

Ca si in cazul altor fobii, arahnofobia se poate dezvolta la o persoana deoarece aceasta vede reactia altor persoane la paianjeni. Pentru ea, este un raspuns invatat – ii produce o puternica impresie cand vede un membru al familiei strigand de spaima si iesind din casa din cauza unui paianjen.

Unii experti considera ca teama de paianjeni este influentata de fundalul cultural. De exemplu, in anumite zone ale Africii, oamenii se tem de paianjenii mari, dar in Africa de Sud, unde acestia sunt consumati frecvent, oamenii nu se tem de ei.

Daca ati avut o experienta traumatizanta in care a fost implicat un paianjen, o muscatura de exemplu, este posibil sa fiti mai predispusi sa dezvoltati arahnofobie.

Simptome

Simptomele legate de arahnofobie pot aparea la inceput in timpul copilariei sau adolescentei. Dar se pot manifesta si la adulti.

Simptomele tipice includ:

  • Confuzie
  • Tremuraturi si transpiratie
  • Sentimentul ca va pierdeti controlul
  • Ritm cardiac rapid
  • Senzatii de caldura sau frisoane
  • Dureri in piept
  • Senzatia de sufocare
  • Greata sau alte tulburari gastrointestinale
arahnofobie si cauze

Tratamentul arahnofobiei

Cel mai des, o combinatie intre psihoterapie si medicatie poate fi utilizata pentru a diminua sau stopa simptomele legate de arahnofobie. Tehnicile de relaxare, cum ar fi meditatia, pot fi utile in tratamentul acestei fobii.

Ca si in cazul altor fobii, puteti scapa de arahnofobie prin psihoterapie de expunere si psihoterapie cognitiv-comportamentala. In psihoterapia cognitiv-comportamentala, psihoterapeu...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *