29 mai 2018

Depaseste-ti fobia de a vorbi in public cu ajutorul terapiei de expunere la realitatea virtuala

Cu ochelari 3D nu foarte scumpi, care au aparut pe piata de consum, terapia de expunere la realitatea virtuala vine cu anumite aplicatii menite sa-i ajute pe oameni sa-si depaseasca fobia de a vorbi in public.

In trecut, aceste metode erau disponibile numai pentru cercetarea medicala, deoarece primele echipamente de VR erau foarte scumpe. Apar insa cateva intrebari legate de expunerea la realitatea virtuala:

  • Oamenii vor raspunde cu adevarat oamenilor din mediul virtual la fel cum ar face-o si cu oamenii reali?
  • Oamenii experimenteaza cu adevarat anxietatea atunci cand vorbesc cu publicul virtual?
  • Are importanta daca se primeste un feedback negativ sau pozitiv?
  • Poate fi folosita terapia de expunere la realitatea virtuala pentru a depasi fobia de a vorbi in public? Si daca da, cat dureaza efectul?

Pentru a raspunde la aceaste intrebari, am analizat mai multe lucrari de cercetare pentru a determina eficacitatea realitatii virtuale in tratamentul anxietatii sociale si mai precis al fobiei de a vorbi in public.

Despre fobia de a vorbi in public

Aceasta fobie reprezinta teama de a vorbi in public si se mai numește si glosofobie. Aceasta este strans legata de anxietatea de scena, cunoscuta in general sub numele de frica de scena sau tracul de scena. Ea provine din teama de a nu fi judecat si este cea mai comuna fobie sociala, deoarece afecteaza aproape pe toata lumea. Cu toate acestea, cat de puternica este aceasta frica depinde de la persoana la persoana.

Frica de a vorbi in public poate fi o tulburare de anxietate foarte debilitanta, iar persoanele care sufera de acest tip de fobie sociala pot simti ca sunt pe cale sa aiba un atac de panica. Aceste persoane au tendinta de a evita situatiile specifice in care sunt obligate sa vorbeasca in fata unui grup de oameni, ceea ce face ca problema sa fie mai grava. Este adesea inceputul unei spirale negative, deoarece evitarea hraneste frica si mai mult.

Fobia de a vorbi in public poate deveni o problema si poate aduce limitari mai tarziu in cariera, deoarece persoanele care au aceasta fobie tind sa evite anumite sarcini la locul de munca care presupun a vorbi in fata unei audiente mari. Astfel, colegii care se simt confortabil atunci cand tin un discurs au sanse mai mari de a fi promovati.

 

Nadia Gorduza – medic, psihoterapeut si business coach

Despre terapia de expunere la realitatea virtuala

Principalul tratament psihologic pentru fobiile sociale, cum ar fi teama de a vorbi in public, era terapia cognitiv-comportamentala (CBT). Aceasta este o combinatie de terapie cognitiva in care terapeutul incearca sa gaseasca cauza principala a gandurilor negative care declanseaza fobia si terapia comportamentala care incearca sa determine factorii raspunzatori pentru anxietate si sa schimbe raspunsul comportamental.

Expunerea graduala la situatiile in care pacientul se simte anxios are ca rezultat faptul ca acesta devine desensibilizat fata de acesti factori si, in acest fel, comportamentul de evitare poate fi eliminat; acest lucru este, de asemenea, cunoscut sub numele de desensibilizare sistematica.

Astazi insa, terapia prin expunere la realitatea virtuala devine o metoda acceptata pentru a recrea factorii declansatori de anxietate intr-o realitate virtuala, cu scopul de a putea depasi fobia.

Terapia prin expunere la realitatea virtuala nu este noua si are radacini inapoi in timp la inceputul anilor 90 ai secolului trecut. Echipamentele VR au costat zeci de mii de dolari si au fost rezervate doar cercetarii academice si medicale. Progresele recente in tehnologia afisajului si a procesoarelor le-a facut posibil accesul pe piata de consum, deschizand usa pentru aplicatiile folosite in terapie.

Oamenii experimenteaza cu adevarat anxietatea atunci cand vorbesc cu publicul virtual?

Intr-un studiu din 2006 s-a cercetat daca persoanele cu frica de a vorbi in public reactioneaza la mediul virtual in acelasi mod ca si in viata reala. Pentru aceasta s-au folosit doua grupuri, un grup cu vorbitori increzatori in ei si celalalt cu fobie de a vorbi in public. Cercetatorii au comparat reactiile lor atunci cand au vorbit intr-o camera goala si intr-o camera cu 5 persoane cu expresii neutre.

S-a constatat ca oamenii increzatori nu au devenit mai anxiosi atunci cand au vorbit grupului virtual, in timp ce oamenii cu fobie sociala au prezentat o crestere puternica a fricii de a vorbi in public. Raspunsurile au fost foarte puternice, chiar daca oamenii virtuali nu pareau reali.

Aceasta cercetare a aratat de fapt ca terapia prin expunere la realitatea virtuala poate fi util...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *