15 ian. 2018

Un campion mondial al Toastmasters care se simtea “impietrit” cand tinea discursuri, spune ca majoritatea oamenilor se tem de a vorbi in public din acelasi motiv: EGO-ul

In 2008, Manoj Vasudevan a fost atat de “impietrit” de ideea de a vorbi in public incat i-a luat noua luni de intalniri de Toastmasters inainte de a putea tine un discurs.

In 2017, el a devenit campion mondial al concursului Toastmasters International de a vorbi in public.

Vasudevan a batut peste 30.000 de concurenti timp de sase luni in cea mai mare competitie de acest gen cu incredere, stil si o abilitate exceptionala de a citi un public si de a-si adapta in mod corespunzator discursul. Este greu sa-l vezi pe scena si sa-ti imaginezi ca in urma cu 10 ani nu putea sa stea in fata unui mic grup de prieteni.

Pentru a-si depasi teama a trebuit sa treaca peste el insusi. Adica, a trebuit sa renunte la proprul sau ego.

Se intampla la fel cu oricine a carui inima este plina de emotie sau a carui frunte este plina de transpiratie atunci cand sta in fata unui public. “Exista un pic de narcisism inauntru pentru ca se concentreaza foarte mult pe ei insisi.”

Cele 3 faze ale vorbitului in public

Vasudevan crede ca exista trei faze pe care fiecare le traverseaza, in mod propriu, pentru a deveni un mare vorbitor in public.

In prima faza, vorbitorii sunt in primul rand preocupati de sine. Acest lucru nu inseama ca sunt ingamfati, mandri – cineva care este timid si ingrozit pe scena de obicei supraestimeaza cam cat de mult ii pasa sau este interesata audienta de el in timpul discursului.

In faza a doua, vorbitorii au castigat un nivel de confort pe scena, dar mesajul prezentarii este inca legat de propriul ego. Ei se concentreaza pe impresionarea audientei si, incercand sa o uimeasca cu intelectul sau cu talentul lor, par ca se straduie prea mult si eficienta lor scade.

In cele din urma, un vorbitor care a ajuns la un anumit nivel de experienta se separa pe sine de mesajul pe care-l transmite. El nu se ingrijoreaza de propriul aspect sau de cat de inteligent pare. Acesta a lucrat pentru a comunica cele mai bune lectii pe care le-a invatat, iar lipsa constiintei de sine il ajuta sa se conecteze cu publicul.

Depasirea fricii de a vorbi in public se intampla atunci cand exista o schimbare de mentalitate de la “Vorbitul in public este despre impresionarea audientei” la “Vorbitul in public este despre schimbul de cunostinte”.

Vasudevan a spus ca si lui i se intampla sa devina agitat inaintea discursurilor in fata unei multimi mari, dar isi aminteste de sfatul pe care-l da tuturor celorlalti vorbitori: “Adu-ti aminte, esti acolo pentru a ajuta! Cand esti de ajutor, nu exista teama!


sursa: www.businessinsider.com

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *