15 ian. 2018

Un campion mondial al Toastmasters care se simtea „impietrit” cand tinea discursuri, spune ca majoritatea oamenilor se tem de a vorbi in public din acelasi motiv: EGO-ul

In 2008, Manoj Vasudevan a fost atat de "impietrit" de ideea de a vorbi in public incat i-a luat noua luni de intalniri de Toastmasters inainte de a putea tine un discurs.

In 2017, el a devenit campion mondial al concursului Toastmasters International de a vorbi in public.

Vasudevan a batut peste 30.000 de concurenti timp de sase luni in cea mai mare competitie de acest gen cu incredere, stil si o abilitate exceptionala de a citi un public si de a-si adapta in mod corespunzator discursul. Este greu sa-l vezi pe scena si sa-ti imaginezi ca in urma cu 10 ani nu putea sa stea in fata unui mic grup de prieteni.

Pentru a-si depasi teama a trebuit sa treaca peste el insusi. Adica, a trebuit sa renunte la proprul sau ego.

Se intampla la fel cu oricine a carui inima este plina de emotie sau a carui frunte este plina de transpiratie atunci cand sta in fata unui public. "Exista un pic de narcisism inauntru pentru ca se concentreaza foarte mult pe ei insisi."

 

Nadia Gorduza – medic, psihoterapeut si business coach

Cele 3 faze ale vorbitului in public

Vasudevan crede ca exista trei faze pe care fiecare le traverseaza, in mod propriu, pentru a deveni un mare vorbitor in public.

In prima faza, vorbitorii sunt in primul rand preocupati de sine. Acest lucru nu inseama ca sunt ingamfati, mandri - cineva care este timid si ingrozit pe scena de obicei supraestimeaza cam cat de mult ii pasa sau este interesata audienta de el in timpul discursului.

In faza a doua, vorbitorii au castigat un nivel de confort pe scena, dar mesajul prezentarii este inca legat de p...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *