21 nov. 2018

Acvafobia – despre gestionarea fricii de apa

Cei mai multi dintre noi au un anumit grad de teama cand vine vorba de apa. De obicei, depasim aceste temeri sau invatam modalitati de a le face fata. Dar, daca acvafobia sau teama de apa este problema cu care va confruntati, traiti cu o cantitate persistenta si anormala de teama si anxietate care va impiedica sa va apropiati de apa.

Ce este acvafobia?

Acvafobia este o fobie specifica. Fobia specifica este o frica exagerata si irationala fata de un lucru sau o situatie, care in realitate nu sunt periculoase. Este posibil sa aveti acvafobie daca descoperiti ca orice sursa de apa va provoaca o anxietate foarte mare. Aceasta poate include o piscina, un lac, un ocean sau chiar o cada.

Studiile arata ca peste 20% din populatia globului sufera de aceasta fobie, iar femeile au de doua ori mai multe sanse decat barbatii sa o dezvolte. Multi adulti care traiesc cu o anumita fobie, cum ar fi acvafobia, incep sa dezvolte simptome legate de aceasta tema in copilarie sau adolescenta.

Acvafobia este adesea confundata cu o alta fobie numita hidrofobie. Chiar daca ambele implica apa, acvafobia si hidrofobia nu sunt unul si acelasi lucru. Hidrofobia este o aversiune fata de apa, aversiune care se dezvolta la om in timpul ultimelor stadii ale rabiei.

In unele cazuri, acvafobia poate duce la ablutofobie sau teama de a face baie. Aceasta fobie relativ rara poate avea un impact devastator asupra stimei de sine. Cultura moderna pune un accent deosebit pe curatenie si igiena, iar cei care nu fac zilnic dus sau baie pot fi dispretuiti. Exista, de asemenea, un risc crescut de a se dezvolta anumite boli, obisnuite sau rare, la cei care permit murdariei si bacteriilor sa ramana pe pielea si parul lor.

Acvafobia – simptome 

La o persoana care sufera de acvafobie, vederea apei poate declansa o teama exagerata si o anxietate intensa. Poate fi o cantitate foarte mica de apa, cum ar fi de exemplu apa din chiuveta de la baie sau o intindere mare de apa, ca de exemplu o mare sau un ocean. Nu cantitatea de apa cauzeaza fobia, ci apa in sine.

Unele dintre cele mai frecvente simptome de acvafobie includ:

  • Un sentiment imediat de teama intensa, de anxietate si de panica atunci cand va ganditi la apa
  • O teama persistenta, excesiva sau irationala atunci cand sunteti expusi la apa
  • Recunoasteti faptul ca frica de apa este exagerata sau disproportionata fata de amenintarea reala
  • Evitarea apei
  • Transpiratii
  • Puls crescut
  • O strangere in piept si dificultati respiratorii
  • Greata
  • Ameteala sau lesin
acvafobia si tratamentul ei

Un spe...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *