10 oct. 2018

Acrofobia: afla daca esti acrofob si ce poti face

Pentru a va putea depasi acrofobia (frica de inaltimi) este nevoie sa intelegeti cel putin cauza acesteia. Aflati din urmatorul articol daca aveti aceasta fobie si cum sa o controlati.

Va este frica de inaltimi? Simtiti panica atunci cand va dati seama ca sunteti la o anumita inaltime fata de sol? Va temeti sa participati la o intalnire care are loc la un etaj superior al unei cladiri de birouri? Va inchideti ochii atunci cand sunteti in masina la altitudini mai mari? Acrofobia s-ar putea sa fie cauza, sau teama de inaltimi, o tulburare de anxietate care afecteaza aproximativ 5% din populatie.

Definitia acrofobiei este, pur si simplu, frica de inaltimi. Cei care sufera de acrofobie – gr. "acron" (inaltimi) si "phobos" (teama) – de obicei nu se bucura de excursiile la parcurile de distractii daca acestea implica inaltimile. Datorita fricii lor de inaltime, persoanele cu acrofobie pot fi reticente sa mearga pe dealuri inalte, iar pentru unele poate fi foarte stresant sa se afle pe o scara rulanta sau intr-un lift de sticla.

Persoanele care se tem de inaltimi pot chiar sa evite sa se deplaseze pe poduri, deoarece acest lucru le poate cauza ameteli. Aceasta fobie de inaltimi poate declansa simptome neplacute, iar persoanele acrofobe evita situatiile de a se afla la o altitudine mai mica sau mai mare.

Din pacate, aceasta evitare poate interfera cu activitatile zilnice. Aceasta nu este o veste minunata pentru femei, la care acrofobia este de doua ori mai frecventa decat la barbati.

S-ar putea sa amanati efectuarea reparatiilor la domiciliu pentru ca va temeti sa urcati pe o scara. S-ar putea sa va simtiti stresati in ceea ce priveste rezervarea unei camere de hotel la un etaj inalt. S-ar putea chiar sa evitati traseele montane. Acrofobia v-ar putea afecta negativ stilul de viata.

Simptomele date de acrofobie

Unii oameni folosesc cuvantul ameteala atunci cand isi descriu teama de inaltimi, dar vertijul sau senzatia neplacuta de rotire este intr-adevar un simptom al acrofobiei.

Alte simptome pot include:

  • Simtiti nevoia de a merge „in 4 labe”, ingenuncheati sau coborati imediat atunci cand va aflati la mare distanta de sol
  • Tremurati
  • Transpirati
  • Va simtiti ingroziti sau paralizati de frica
  • Aveti palpitatii
  • Plangeti sau strigati
  • Faceti un atac de panica complet cu dificultati de respiratie
  • Aveti dureri de cap si ameteli atunci cand sunteti la o anumita inaltime fata sol

acrofobia si terapia virtuala

De ce apare acrofobia

Teama de inaltimi poate rezulta din frica noastra naturala de a nu cadea si de a nu fi raniti. Daca insistam asupra durerii care ar putea fi cauzata de o cadere de la inaltime, acest lucru ar putea contribui la dezvoltarea acrofobiei.

Este normal ca oamenii sa aiba o anumita reticenta de a merge in locuri inalte, dar pentru cei cu acrofobie frica este nerealista si exagerata. Acrofobia, ca toate fobiile, pare a fi o hiperreactie a raspunsului normal de frica.

Unii experti considera ca acest lucru poate fi un raspuns invatat, fie datorita unei caderi anterioare de la inaltime, fie datorita reactiei nervoase a parintilor legat de inaltime.

Optiuni de tratament

Vestea buna este ca, in timp si cu vointa, acrofob...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *