03 iun. 2016

Personalitatea vazuta prin culoarea ochilor

Se stie ca indiferent de ceea ce spunem sau vrem sa transmitem, ochii ne dau intotdeauna de gol. Dar stiati ca, pana si culoarea lor poate dezvalui anumite aspecte ale personalitatii noastre?

Ei bine, un studiu realizat de catre Gardiner si Jackson (2010) in Australia, dar centrat pe cei care au radacini nord-europene, demonstreaza faptul ca cei care au ochii deschisi la culoare sunt mult mai competitivi si mai centrati pe sine decat cei cu ochii inchisi la culoare, care se dovedesc a fi altruisti si atenti la nevoile altora. Gardiner si Jackson merg pe premisa ca exista o relatie stransa intre culoarea ochilor si personalitate, rezultata din nevoia uriasa de a fi competitiv in climatul Europei de Nord, cand numarul barbatilor era mult in scadere, dat fiind ca mureau in timp ce plecau la vanatoare, pentru a aduce provizii acasa, iar femeile se intreceau unele cu altele pentru a obtine atentia celor ramasi. Frost (2006) sugereaza ca acest fapt a dus, treptat, la diversificarea culorilor ochilor, prin mutatii genetice.

Citand direct din studiu, autorii spun astfel: „O persoana competitiva are tendinta de a fi antagonica, egocentrica si sceptica in ceea ce priveste intentiile altora. […] Oamenii cu ochii deschisi la culoare, indiferent de sex, au o latura predominant competitiva din punct de vedere psihologic, mult mai pregnanta decât cei cu ochii inchisi la culoare, daca au stramosi din nordul Europei.”

Acestia ofera si o explicatie celor menționate mai sus, si-anume: „… faptul ca unele femei au avantajul de a avea ochi de culoare deschisa, care sunt rar intalniti, le mareste sansele de a fi observate de catre barbati.

Mai mult decat atat, trasaturile de personalitate competitive (precum dorinta de a-i invinge pe altii si faptul ca sunt sceptice privind intentiile altora), le confera angajamentul necesar pe termen lung.”

In linii mari, exista mai multe tipuri de culori, cu o multitudine de variatii si nuante de la albatru, verde, caprui si negru. Asta reflecta, conform studiului, proportii variabile de eumelanina produsa de melanocitele din iris, unde albastru presupune o cantitate mica, iar negru o cantitate mare.

Rezulta, prin urmare, ca oamenii care au ochii cu pigmenti inchisi in iris, au un tip de personalitate deschisa, umana, altruista, pe cand cei cu pigment deschis, sunt predominant competitivi, egocentrici si sceptici in privinta alteritatii.

Sursa: http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12144-009-9070-1

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *