Video Video

Frica de inaltime sau acrofobia

Ce este acrofobia si cum se trateaza?

Va este frica de inaltimi? Simtiti panica atunci cand va dati seama ca sunteti la o anumita inaltime fata de sol? Va temeti sa participati la o intalnire care are loc la un etaj superior al unei cladiri de birouri? Va inchideti ochii atunci cand sunteti in masina la altitudini mai mari?

Acrofobia s-ar putea sa fie cauza, sau teama de inaltimi, o tulburare de anxietate care afecteaza aproximativ 5% din populatie.

Definitia acrofobiei este, pur si simplu, frica de inaltimi. Cei care sufera de acrofobie – gr. „acron” (inaltimi) si „phobos” (teama) – de obicei nu se bucura de excursiile la parcurile de distractii daca acestea implica inaltimile. Datorita fricii lor de inaltime, persoanele cu acrofobie pot fi reticente sa mearga pe dealuri inalte, iar pentru unele poate fi foarte stresant sa se afle pe o scara rulanta sau intr-un lift de sticla.

Persoanele care se tem de inaltimi pot chiar sa evite sa se deplaseze pe poduri, deoarece acest lucru le poate cauza ameteli. Aceasta fobie de inaltimi poate declansa simptome neplacute, iar persoanele acrofobe evita situatiile de a se afla la o altitudine mai mica sau mai mare.

Din pacate, aceasta evitare poate interfera cu activitatile zilnice. Aceasta nu este o veste minunata pentru femei, la care acrofobia este de doua ori mai frecventa decat la barbati.
S-ar putea sa amanati efectuarea reparatiilor la domiciliu pentru ca va temeti sa urcati pe o scara. S-ar putea sa va simtiti stresati in ceea ce priveste rezervarea unei camere de hotel la un etaj inalt. S-ar putea chiar sa evitati traseele montane. Acrofobia v-ar putea afecta negativ stilul de viata.

Frica de inaltime

Simptomele date de acrofobie

Unii oameni folosesc cuvantul ameteala atunci cand isi descriu teama de inaltimi, dar vertijul sau senzatia neplacuta de rotire este intr-adevar un simptom al acrofobiei.
Alte simptome pot include:

  • Simtiti nevoia de a merge „in 4 labe”, ingenuncheati sau coborati imediat atunci cand va aflati la mare distanta de sol
  • Tremurati
  • Transpirati
  • Va simtiti ingroziti sau paralizati de frica
  • Aveti palpitatii
  • Plangeti sau strigati
  • Faceti un atac de panica complet cu dificultati de respiratie
  • Aveti dureri de cap si ameteli atunci cand sunteti la o anumita inaltime fata sol

De ce apare acrofobia?

Teama de inaltimi poate rezulta din frica noastra naturala de a nu cadea si de a nu fi raniti. Daca insistam asupra durerii care ar putea fi cauzata de o cadere de la inaltime, acest lucru ar putea contribui la dezvoltarea acrofobiei.

Este normal ca oamenii sa aiba o anumita reticenta de a merge in locuri inalte, dar pentru cei cu acrofobie frica este nerealista si exagerata. Acrofobia, ca toate fobiile, pare a fi o hiperreactie a raspunsului normal de frica.

Unii experti considera ca acest lucru poate fi un raspuns invatat, fie datorita unei caderi anterioare de la inaltime, fie datorita reactiei nervoase a parintilor legat de inaltime.

Terapii utilizate frecvent

Vestea buna este ca, in timp si cu vointa, acrofobia poate fi depasita.

Unul dintre principalele tratamente pentru acrofobie este psihoterapia de expunere. Prin aceasta forma de psihoterapie sunt folosite anumite tehnici comportamentale care expun individul la situatia generatoare de frica – in acest caz, inaltimile.

Aceste tehnici de comportament pot fi utilizate fie treptat, fie rapid, iar pacientul este invatat cum sa-si opreasca reactia de panica si cum sa-si redobandeasca controlul asupra propriilor emotii.

Desi expunerea reala la inaltimi este un tratament viabil pentru acrofobie, tot mai multe cercetari arata ca realitatea virtuala se poate dovedi la fel de eficienta.

Psihoterapia prin expunere la realitatea virtuala economiseste bani si timp, desi nu este disponibila oriunde.

In Romania, puteti sa va invingeti aceasta teama de inaltimi – cladiri inalte cu ajutorul Realitatii Virtuale la ID Therapy Bespoke Treatment Center.

Trateaza frica de inaltime prin realitate virtuala

Trateaza frica de inaltime prin realitate virtuala

Va este frica de inaltimi? Simtiti panica atunci cand va dati seama ca sunteti la inaltime? Puteti sa scapati...

Mai multe detalii

In ceea ce priveste medicamentele, uneori beta-inhibitoarele sau sedativele pot fi utilizate pentru o ameliorare pe termen scurt, deoarece pot ameliora panica si anxietatea. De exemplu, medicamentul D-cicloserina a fost studiat incepand cu anul 2008 legat de tulburarea de anxietate, iar unele cercetari arata ca utilizarea D-cicloserinei impreuna cu psihoterapia de expunere poate produce rezultate bune. Cu toate acestea, deoarece rezultatele unor studii au pus la indoiala utilitatea acestui medicament, se pare ca sunt necesare mai multe cercetari.

Va confruntati cu aceasta afectiune?

Aflati tot ce puteti invata despre acrofobie.
Cautati optiuni de tratament care va pot ajuta sa va gestionati frica de inaltimi. Acrofobia este diferita de alte fobii, deoarece daca aveti un atac de panica in timp ce va aflati intr-un loc inalt, puteti face o miscare nesigura care ar putea fi periculoasa. Deci, asigurati-va ca primiti tratament pentru acrofobie.

Relaxati-va. Tehnicile de relaxare, inclusiv meditatia, yoga, respiratia profunda si relaxarea progresiva a muschilor, va pot ajuta sa faceti fata stresului si anxietatii. Daca faceti exercitii fizice in mod regulat poate fi util in tratarea acrofobiei.

Cautati ajutor. Discutati cu medicul despre ce tip de terapie medicamentoasa si psihoterapie va poate ajuta. In cazul in care acesta nu este familiarizat cu acrofobia, cereti o trimitere la un specialist in sanatate mintala care va poate ajuta. Nu va rusinati sa le spuneti prietenilor si familiei despre frica de inaltimi si cereti-le ajutor pe parcursul tratamentului. Tineti minte, nu sunteti singuri! Milioane de oameni sufera de acrofobie, dar aceasta se poate trata. Cu un ajutor specializat si cu sprijinul personelor apropiate, puteti incepe sa va gestionati aceasta fobie si sa va continuati viata.

Discutati cu un specialist ID Therapy

Nadia Gorduza

Anxietate, Atacuri de panica, Depresie, Fobii, Frica de avion, Frica de a vorbi in public, Insomnie, Probleme de cuplu, Stres, Trauma Psihologica
Medic Psihoterapeut & Fondator ID THERAPY
probleme de cuplu, fobii, anxietate, atacuri de panica
Mai multe detalii

Dr. Nadia Gorduza este singurul psihoterapeut si trainer din Romania specializat in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii.

Dr. Nadia Gorduza reprezinta in Romania Virtually Better Inc. USA.

Evaluare rapida

Iti este teama de inaltimi?

Test Evaluare Fobii Specifice

Mai multe detalii

Evaluare rapida

Testeaza-ti starea de bine

Testul Ryff

Mai multe dealii

Tehnici de relaxare

Elibereaza-te de Stres si Anxietate

Exercitii de respiratie

Mai multe detalii

Programeaza-te acum la o sedinta de psihoterapie

Telefon: +40751 202 272

Adresa: Strada Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania