Video Video

Depresia

Ce este depresia si cum o tratam?

Depresia, unul dintre cei mai utilizati termeni in ultimii douazeci de ani, a ajuns sa descrie cele mai diverse stari de spirit negative ale unei persoane. Depresia reprezinta o cadere, o alunecare pornind de la o stare anterioara mai mult sau mai putin echilibrata.

Aplicata la „sistemul uman”, depresia inseamna ruptura unui echilibru si o ulterioara alunecare perceputa ca o degradare psihica.

Aceasta este o experienta care insoteste fiinta umana de la originea istoriei sale: depresia are de fapt tot atatia ani cat are si umanitatea in sine, fiind strans legata de suferinta umana. Iar omul s-a confruntat dintotdeauna cu deprimarea, cu lipsa dorintei de a face ceva, cu pierderea interesului, cu incapacitatea de a reveni la ceea ce era, cu nefericirea, intr-un cuvant. In zilele noastre in intreaga lume, peste 350 de milioane de oameni sunt diagnosticati cu o forma sau alta de depresie.

Depresivii sunt persoane care arata doar fata intunecata a lumii. Neputinta este intotdeauna rezultatul unei relatii cu propria persoana, cu altii si cu lumea. Cateodata insa, exista resentimentul care se iveste limpede, ca ranchiuna si dispret. Asadar, depresia nu este vazuta ca o boala, ci ca o suferinta, efect al diverselor stari de disconfort, manifestate sub multe infatisari, toate insotite de aceeasi atitudine: renuntarea.

Care sunt cauzele?

Nu exista o cauza preponderenta pentru depresie, ci exista cauze multiple si contexte agravante.

Depresia se construieste pornind de la o convingere, adica de la o gandire structurata. Persoana se simte mai slaba decat o realitate cu care nu poate lupta, motiv pentru care renunta, transformandu-se in victima.

Depresia arata ca si cum persoana in suferinta ar fi „paralizata” de refuzul de a face orice.

Comportamentul este incetinit, demotivat, conceptia despre viata este una negativa („nu este nimic de facut!”). Placerea, sub orice forma a sa, este absenta, starea de spirit este caracterizata de o totala lipsa de speranta. Depresia este tragedia neputintei, care lasa loc, uneori, doar lamentarii.

 

Cauzele depresiei pot fi foarte variate, de la carente alimentare pana la evenimente de viata destabilizatoare. Daca o persoana are o ruda de gradul intai cu depresie, riscul acelei persoane de a dezvolta aceasta afectiune este de trei ori mai mare.

 

Cateva dintre situatiile care pot declansa un episod depresiv sunt factorii de stres major, precum moartea unei persoane dragi sau pierderea locului de munca, factorii de stres cronic (saracia sau problemele medicale grave), consumul de alcool sau droguri, singuratatea, sau situatiile care au adus schimbari bruste de viata (cazul depresiei post partum).

 

Cei care sufera de depresie nu pot fi ajutati de prieteni, ci doar de medici si psihoterapeuti. Indemnurile pe care multi le lanseaza unor persoane depresive, de genul „treci peste asta, uita” – sunt inutile si chiar alimenteaza efectul invers pentru ca stigmatizeaza persoana si ii accentueaza culpabilizarea si insingurarea.

 

Nimeni nu se poate vindeca singur de depresie si nici nu este vinovat ca s-a imbolnavit. Depresia nu este „o toana”, o indispozitie de moment, si nu trece de la sine, ci trebuie luata in serios, prin cautarea unui ajutor specializat.

Depresia post-natala

Depresia post natala poate fi ceea ce se numeste „baby-blues”, adica o perioada tranzitorie in care emotiile pe care le resimti sunt mai acute si devin deranjante.
Iti vine sa plangi mai usor, te apasa griji noi, ai fluctuatii ale dispozitiei.
Te irita multe lucruri si nu dormi bine.

Aceasta stare vizeaza cam 80% dintre proaspetele mamici si se instaleaza din primele ore de dupa nastere, putand persista pana la 2 saptamani.
De asemenea in perioada post natala se intampla multe schimbari hormonale care vin la pachet cu tulburari de somn datorate noului ritm de viata al bebelusului, la care mama trebuie sa se racordeze.

In primele 48 de ore dupa nastere, nivelul estrogenului, al progesteronului si al cortizonului scad dramatic iar riscul de a avea o depresie post natala e direct proportionala cu sensibilitatea personala la aceste fluctuatii hormonale.

Daca depaseste cu mai mult de doua saptamani sau simptomele sunt foarte perturbatoare, lucrurile sunt putin mai ingrijoratoare, pentru ca abia acum se poate vorbi in adevaratul sens al cuvantului despre depresia post natala.
Mai multe informatii despre depresia post natala aici

Simptomele depresiei

Simptomele depresiei pot fi complexe si variaza de la o persoana la alta. Daca suferi de depresie, te poti simti trist, fara speranta si sa iti pierzi interesul in lucrurile pe care obisnuiai sa le faci.

Simptome psihologice:

 • tristete continua
 • senzatia de neputinta si neajutorare
 • stima de sine scazuta
 • incapacitatea de a lua decizii
 • lipsa poftei de viata
 • stare de anxietate sau ingrijorare
 • ganduri suicidale sau de auto-vatamare

Simptome fizice

 • modificari de apetit sau greutate
 • constipatie
 • dureri difuze
 • tulburari de somn

Cum diagnosticam depresia?

Daca experimentati simptomele depresiei in cea mai mare parte a zilei pentru mai mult de 2 saptamani, cautati ajutor.

Tratamentul depresiei

Depresia, chiar si cele mai severe cazuri, este o afectiune tratabila. Ca si in cazul altor boli, cu cat se incepe tratamentul mai devreme, cu atat sansele de reusita in a trata depresia sunt mai mari.

 

 

Tipuri de terapii utilizate frecvent in tratarea depresiei

Combinam solutii psihoterapeutice diferite pentru a cartografia exact sursa si modalitatea de manifestare a fiecarui simptom. Combinam tipurile de terapie intr-o maniera inovativa, pentru a scurta calea catre solutie si pentru a diagnostica direct in context.

Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Modul prin care interpretam sau ne gandim la o anumita situatie determina emotia pe care o avem despre acea...

Mai multe detalii
Tratament psihiatric

Tratament psihiatric

Combinatia intre psihoterapie si terapie medicamentoasa este uneori solutia ideala in abordarea unor afectiuni precum depresia, anxietatea, atac de...

Mai multe detalii
Psihoterapia Integrativa

Psihoterapia Integrativa

O abordare mai flexibila si mai complexa fata de psihoterapiile traditionale. o forma progresiva de psihoterapie, personalizata pe nevoia...

Mai multe detalii

Echipa ID Therapy

Echipa ID Therapy combina tipurile de terapie intr-o maniera inovativa, pentru a scurta calea catre solutie si pentru a diagnostica direct in context.

Virginia Neacsu
Anxietate, Atacuri de panica, Dependente, Dependenta de alcool, Dependenta de fumat, Depresie, Fobii, Insomnie, Schizofrenie, Stres, Tulburare bipolara, Tulburari comportament alimentar, Tulburari de personalitate
Psiholog Clinician, Psihoterapeut Cognitiv Comportamental
depresie, anxietate, trauma adulti si adolescenti
Raina Saguna
Anxietate, Atacuri de panica, Dependente, Dependenta de alcool, Dependenta de fumat, Depresie, Insomnie, Stres, Tulburari comportament alimentar, Tulburari de personalitate
Psihoterapeut Integrativ, Psiholog clinician
adictii, anxietate, trauma, depresie, insomnie, stres, tulburari de personalitate
 • Specializari
  • Psihoterapie integrativa individuala si de grup pt adulti, adolescenti, cuplu si familie
  • Psihologie clinica
 • Certificari
  • Psihoterapeut Integrativ Specialist- membru al Institutului Roman de Psihoterapie Integrativa-IRPI si al Federatiei Romane de Psihoterapie-FRP
  • Master Psihologie Clinica, Hipnoza Clinica Eriksoniana, Interventii psihoterapeutice de scurta durata
  • Certificare Hipnoza Ericksoniana Metropolis
  • Master Programare Neuro Lingvistica- certificat ITANLP
  • Life & Business Coach- certificat International Coaching Federation- ICF
Evaluare rapida

Depresie Anxietate Stres

Testul DASS21

Mai multe detalii

Evaluare rapida

Testeaza-ti starea de bine

Testul Ryff

Mai multe detalii

Tehnici de relaxare

Elibereaza-te de Stres si Anxietate

Exercitii de respiratie

Mai multe detalii

Programeaza-te si scapa de depresie

Telefon: +40751 202 272

Adresa: Strada Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania