12 sept. 2018

Umorul, personalitatea si bunastarea psihologica

Exista legatura intre umorul, personalitatea si bunastarea noastra psihologica?

In urma cercetarilor in domeniu, s-a constatat ca personalitatea se poate descrie pe baza a cinci dimensiuni principale: Extroversia, Agreabilitatea, Deschiderea fata de experienta, Constiinciozitatea si Neuroticismul.

Persoanele predominant extroverte sunt sociabile, vorbarete, active si asertive iar cele mai degraba introverte - rezervate si tacute.  Persoanele agreabile au tendinta de a se comporta bland, modest, de a fi ingaduitoare si cooperante. Iar cele cu Agreabilitate scazuta au un comportament mai degraba suspicios, dur si isi manifesta deschis iritarea.

Cele deschise catre experienta au interese intelectuale, imaginatie bogata si disponibilitatea de a reflecta asupra unor opinii diverse, chiar diferite de ale lor. Cele cu o Deschidere catre experienta mai scazuta, au interese mai practice si mai conventionale.

Indivizii cu nivel mare al Constiinciozitatii sunt grijulii, meticulosi, responsabili si organizati iar cei cu un nivel scazut al acesteia-mai putin responsabili, disciplinati si scrupulosi. In fine, cei cu un Neuroticism ridicat, tind sa se simta anxiosi, deprimati, furiosi si nesiguri, in timp ce indivizii cu Neuroticism scazut sunt calmi si echilibrati.

Umorul si tipurile lui

Simtul umorului a fost cercetat din diverse perspective de-a lungul anilor: ca trasatura de personalitate, ca abilitate de a compune/rememora si spune glume, ca si capacitate de a descifra glumele si a te amuza de ele, ca tendinta temperamentala-o persoana predominant vesela, ca atitudine fata de lume si viata, ca mecanism de aparare in fata adversitatilor, ca model obisnuit de comportament (inclinatia persoanei catre a-i amuza pe ceilalti, sau catre a rade la glumele altora).

Rod Martin a clasificat umorul ca si comportament pe patru dimensiuni, in functie de scopul in care el este folosit in viata de zi cu zi: umor liant, umorul care ironizeaza neajunsurile vietii, umorul agresiv si umorul autoironic.

Umorul liant

Este genul de umor care implica relatarea de anecdote amuzante si provocarea de farse nederanjante, pentru a crea si mentine relatii armonioase cu cei din jur.

Umorul care ironizeaza neajunsurile vietii

Surprinde o perspectiva amuzanta asupra vietii, asupra absurditatii acesteia. Se apropie cel mai mult de umor in acceptiunea lui ca mecanism de gestionare a stresului, permitand detasarea de acesta, scaderea intensitatii emotiilor negative si pastrarea unei atitudini pozitiv-realiste in situatii critice.

Umorul agresiv

Este o forma de umor utilizata pentru a-i ridiculiza pe cei din jur, sau pentru a-i ameninta sub pretextul de a glumi.

Umorul autoironic

Cei care folosesc acest tip de umor fac glume pe seama propriei persoane pentru a obtine atentia celor din jur. De asemenea, prin intermediul lui, persoana poate ascunde anumite sentimente negative fata de interlocutori sau poate evita sa se confrunte cu acele trasaturi pe care nu si le accepta.

Umorul si personalitatea

In urma sintetizarii rezulta...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *