23 oct. 2019

Cum ne-a facut susceptibilitatea la tulburari mintale sa ne adaptam de-a lungul evolutiei?

Conform psihiatrului Randolph Nesse, unul dintre fondatorii medicinii evolutioniste, susceptibilitatea la tulburarile mintale ne-a ajutat sa ne adaptam ca specie de-a lungul evolutiei.

Stiai ca aproximativ unul din cinci persoane din USA sufera in acest moment de o tulburare mintala, si aproximativ jumatate dintre noi vom fi diagnosticati la un moment dat in viata noastra? Este destul de infricosator, nu?

Totusi, conform teoriei evolutioniste, este posibil ca aceste evenimente sa nu aiba nimic de-a face cu predispozitia genetica sau cu anumite traume din copilarie.

Radolph Nesse, profesor in stiinte sociale la Universitatea de stat din Arizona atribuie rate foarte inalte selectiei naturale atunci cand vine vorba de tulburari mintale.

Spre exemplu, anumite tulburari mintale precum depresie si anxietate s-ar fi putut dezvolta din niste emotii avantajoase si normale. Altele, precum schizofrenia sau tulburarea bipolara rezulta din niste mutatii genetice care ar fi putut fi benefice in anumite manifestari extreme ale unei caracteristici.

Iata ce spune psihiatrul Randolph Nesse despre perspectiva evolutionista in psihiatrie!

Cercetatorul considera ca nu poti stabili ceea ce este normal si ce nu pana nu intelegi functionalitatea obisnuita a unei caracteristici. Trebuie sa incepem prin a intelege care este avantajul acelei caracteristici si in ce situatii sunt acele caracteristici avantajoase. Insa, sunt atat de multe momente si situatii cand selectia naturala a modelat mecanisme care exprima aceste defense cand nu este nevoie de ele si adesea raspunsul emotional este dureros si nu este necesar in acea situatie.

Apoi, cercetatorul sugereaza ca exista o categorie de emotii care ne fac sa ne simtim rau, dar sunt benefice genelor noastre. Spre exemplu, aventurile amoroase nu ne fac bine deloc, dar genele noastre ar putea beneficia de pe urma lor. Insa, cercetatorul nu spune ca aceste emotii sunt benefice tot timpul, ci capacitatea lor este benefica. Sistemele de reglare (care controleaza emotiile) au fost modelate de selectia naturala- asadar, ele fie ne sunt noua folositoare, fie genelor noastre, fie cateodata sunt alarme false in sistem, ori cateodata creierul este doar defect. Cercetatorul afirma ca nu ar trebui sa facem generalizari globale, ci ar trebui sa examinam fiecare pacient individual si sa incercam sa intelegem ce se intampla cu fiecare individ.

Starea de spirit proasta poate fi avantajoasa?

Cercetatorul afirma ca unul dintre motivele pentru care starea de spirit proasta ar putea fi avantajoasa face referire la schimbarea strategiilor pentru a scapa de o situatie. Un alt motiv pentru care starea de spirit proasta poate fi avantajoasa este conservarea energiei.

Explicatia este ca atunci cand un organism incearca sa a...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *