10 iul. 2018

Totul despre procesul psihoterapeutic. Cum decurge acesta?

Psihoterapia este adesea mentionata ca terapie conversationala, si asta vei face pe masura ce procesul psihoterapeutic va continua. Te vei angaja impreuna cu psihologul intr-un dialog despre problemele tale si despre remedierea lor.

Pe masura ce procesul psihoterapeutic continua, se va dezvolta si o relatie de incredere intre tine si psihologul tau.

Ca parte a procesului in curs de desfasurare de a obtine cat mai multe informatii despre tine, psihologul iti poate cere sa faci anumite teste, care il pot ajuta sa determine profunzimea depresiei, sa identifice caracteristicile personale importante, sa descopere strategii nesanatoase de a face fata unor situatii, cum ar fi problemele legate de consumul de alcool. Rezultatele testelor il pot ajuta pe psiholog sa diagnosticheze o afectiune sau sa obtina mai multe informatii despre felul in care gandesti, simti si te comporti.

Impreuna cu psihologul tau vei continua sa explorezi problemele prin discutii. Pentru unii oameni, doar posibilitatea de a vorbi liber despre o problema aduce usurare. In primele etape, psihologul te va ajuta sa clarifici ceea ce te tulbura. Veti trece apoi intr-o faza de rezolvare a problemelor, veti colabora pentru a gasi modalitati alternative de gandire, comportament si gestionare a sentimentelor. Pe masura ce avansati, veti evalua impreuna progresul si veti stabili daca obiectivele initiale trebuie reformulate sau extinse.

In unele cazuri, psihologul poate sugera implicarea altor persoane, ca partenerul, parintele, copilul, colegul. Cineva care are probleme in a interactiona cu ceilalti poate beneficia de psihoterapie de grup.

Pe masura ce incepi sa-ti rezolvi problema, vei invata si noi abilitati care te vor ajuta sa te percepi pe tine insuti si lumea inconjuratoare in mod diferit. Vei invata cum sa deosebesti situatiile pe care le poti schimba de cele pe care nu le poti schimba si cum sa te concentrezi pentru a imbunatati lucrurile aflate in controlul tau.

Vei invata, de asemenea, despre rezistenta, care te va ajuta sa faci fata mai bine provocarilor viitoare. Un studiu din 2006 privind tratamentul depresiei si anxietatii a constatat ca abordarile cognitive si comportamentale utilizate in psihoterapie au un efect de durata care reduce riscul revenirii simptomelor chiar si dupa terminarea tratamentului.

Un alt studiu a constatat un rezultat similar in evaluarea efectelor pe termen lung ale psihoterapiei psihodinamice. In curand vei avea o noua perspectiva si noi moduri de gandire si comportament.

Cum poti profita la maxim de procesul psihoterapeutic?

Psihoterapia este diferita de tratamentele medicale sau dentare, unde pacientii sunt pasivi, iar medicii ii consulta si le spun diagnosticul si planul de tratament. Aceasta nu este reprezentata de un psiholog care sa iti spuna ce sa faci. Procesul psihoterapeutic este o colaborare activa intre voi.

De fapt, sute de studii au constatat ca o parte foarte importanta a psihoterapiei este reprezentata de relatia de colaborare dintre psiholog si pacient, cunoscuta si ca alianta terapeutica. Alianta terapeutica este ceea ce se intampla atunci cand psihologul si pacientul lucreaza impreuna pentru a atinge obiectivele pacientului.

Fii un participant activ, implicat in procesul psihoterapeutic. Ajuta la stabilirea obiectivelor pentru tratament. Colaboreaza cu psihologul tau. Pune intrebari cu privire la planul de tratament. Daca tu consideri ca nu a mers bine o sesiune, impartaseste feedback-ul si stai de vorba cu psihologul, astfel incat acesta sa iti poata raspunde si sa ajusteze mai eficient tratamentul. Ofera sugestii despre carti sau site-uri cu informatii utile despre problema ta.

Si deoarece schimbarea comportamentului este dificila, cheia este practica. Este usor sa te intorci la vechile modele de gandire si comportament, deci fii atent intre sesiuni. Observa cum reactionezi la diverse situatii si aplica ceea ce inveti la sedintele de psihoterapie. Prin practica vei consolida castigurile obtinute, vei trece prin psihoterapie mai repede si iti vei mentine progresul dupa ce ai terminat.

despre procesul psihoterapeutic

...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *