14 mai 2020

Tu ce tip de personalitate ai? A, B, D?

Poate ai auzit oameni spunand ca ei sunt “tipul A” de personalitate, poate tu esti unul dintre cei cu tipul A, dar a intelege ce inseamna cu adevarat sa ai tipul A de personalitate, poate fi extrem de transformativ, atat in ceea ce priveste gestionarea stresului, cat si in ceea ce priveste raspunsurile adaptative in fata mediului inconjurator. De cand cercetatorii au inceput sa studieze personalitatea de tip A, incepand cu cardiologii Meyer Friedman si Ray Rosenman in anii '50, a devenit un termen extrem de comun.

Majoritatea oamenilor atribuie caracteristicilor personalitatii de tip A cum ca au ceva de-a face cu competitia si obsesia fata de munca si pot aduce un risc crescut pentru probleme de sanatate, dar nu este intotdeauna inteles exact ce trasaturi constituie „comportamentul de tip A” sau cum exact impacteaza aceste trasaturi wellbeing-ul.

Tipul A versus tipul B

Caracteristicile tipului de personalitate A includ competitivitatea, criza timpului si tendinta catre munca compulsiva si sunt vazute ca fiind benefice pentru succesul in cariera. Cu toate acestea, sunt omoloage cu tipul de personalitate B- acele persoane care tind sa fie mai putin focalizate pe competitie si tind sa profite mai mult de calatorie. Acest lucru nu inseamna ca celor care au tipul B de personalitate nu le place sa aiba succes. Ei vor lucra destul de mult pentru a obtine ceea ce isi doresc si se vor simti foarte mandri cu realizarile lor, dar nu pun atat de multa presiune pe ei si nu se streseaza atat de mult daca nu reusesc sa atinga ceea ce isi doresc din prima (ceea ce pentru tipul A poate fi dezastros). Cei cu tipul B de personalitate tind sa fie mai creativi si mai putin stresati. Din fericire, aceste atitudini relaxante pot fi invatate si dezvoltate in timp.

Tipul de personalitate D

Recent, a aparut o noua tipologie, fiind vorba de tipul D de personalitate, unde D vine de la terminologia din limba engleza “distressed”, adica distres. Acest tip de personalitate este caracterizat prin emotii negative precum ingrijorari, dar si prin atitudinea de a ascunde aceste emotii negative si de a evita interactiunile sociale.

Caracteristicile tipului de personalitate A

Desi termenul „tip A” este deseori utilizat, nu se stie intotdeauna pe deplin ce caracteristici specifice compun personalitatea de tip A, chiar si in randul expertilor existand dezbateri. Pentru unii oameni, termenul se aplica persoanelor nepoliticoase si nerabdatoare. Altii considera ca dependentii de munca sunt tipul A. Multi considera competitivitatea ca fiind caracteristica principala.

Conform cercetarilor, urmatoarele caracteristici sunt caracteristicile distinctive ale modelului de comportament de tip A:

• Lipsa timpului si nerabdarea, asa cum sunt demonstrate de oameni care, printre altele, se frustreaza in asteptarea in linie la coada, ii intrerup frecvent pe altii, merg pe jos sau vorbesc intr-un ritm rapid si sunt intotdeauna constienti de timp si de cat de putin au de cheltuit.

• Ostilitate sau agresivitate care se manifesta ca nerabdare, nepasare, sunt usor suparati pentru lucrurile minore

In plus, comportamentul de tip A include adesea:

• Competitivitate: acesti oameni trebuie sa „castige” orice, de la munca la relatii, chiar daca aceste activitati nu sunt in mod natural competitive.

• Orientare puternica spre realizare: Oamenii de tip A tind sa-si obtina sentimentele de stima de sine din ceea ce obtin.

• Nevoia de a domina: Multi oameni de tip A incearca sa-si arate dominatia in interactiuni de afaceri si personale, ignorand dor...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *