17 iul. 2017

Timbrul vocal ii influenteaza pe ceilalti in cateva secunde

Exista un lucru important legat de voce care este eficient in comunicarea statutului unei persoane, si anume timbrul vocal.

O noua cercetare a descoperit ca scaderea in tonalitate a vocii (timbrul vocal), in primele cateva secunde ale interactiunii, va poate ajuta sa-i influentati pe ceilalti. Cei care si-au redus vocea au fost, de asemenea, considerati mai prestigiosi si mai admirati de catre colegii lor.

Dr. Joey Cheng, primul autor al studiului publicat in revista “Journal of Experimental Psychology: General” (Cheng et al., 2016), a declarat:

“Ceea ce ma provoaca in legatura cu aceasta cercetare este ca acum stim mai multe lucruri despre modul in care oamenii isi folosesc vocile pentru a-si semnala statutul.

In trecut, ne-am concentrat mult pe postura si am avut tendinta sa neglijam lucruri precum vocea si timbrul vocal. Insa acest studiu arata clar ca exista ceva legat de voce care este foarte interesant si foarte eficient, ca un canal de comunicare dinamica a statutului”.

In scopul cercetarii, un grup de oameni au fost observati in timp ce au efectuat o sarcina de grup. Dr. Cheng a explicat rezultatele anterioare din laboratorul ei:

De fapt, ceea ce am descoperit anterior este ca ambele strategii – prestigiul si dominatia – se coreleaza pozitiv cu influenta comportamentala. Ambele sunt cai eficiente pentru a ajunge acolo.

Dar numai dominatia este legata de frica si de intimidare, si numai dominatia este legata in acest studiu de schimbarile in tonalitatea vocii. Modul in care va schimbati vocea nu pare sa fie legat insa de cat de mult respect castigati”.

Timbrul vocal si influenta asupra celorlalti

Un al doilea experiment a fost ca oamenii sa asculte numai inregistrari audio. Ei nu au putut vedea nimic sau pe nimeni, si doar au facut judecati cu privire la persoana din inregistrari.

Dr. Cheng a spus:

Am constatat ca, atunci cand vocea din inregistrare coboara in tonalitate, oamenii judeca persoana ca dorindu-si sa fie mai influenta, mai puternica sau mai dominanta. Insa ei nu cred ca persoana este interesata sa castige mai mult respect.

Ceea ce este cu adevarat fascinant in ceea ce priveste statutul este ca, indiferent de grupurile pe care le priviti, indiferent de cultura si de context, ceea ce se intampla inevitabil este ca oamenii se impart in lideri si in adepti”. Acest studiu se adauga la dovezile care arata ca oamenii, ca multe alte animale, isi folosesc vocile (timbrul vocal) pentru a-si semnala si a-si afirma dominatia asupra altora.

Articole asemanatoare

One thought on “Timbrul vocal ii influenteaza pe ceilalti in cateva secunde

  1. Ar fi bine de precizat ce se înțelege prin schimbarea tonalității. Ocupandu-ma de sunet, știu că există volum, adică sunet puternic sau slab, tare sau încet cum se mai spune și joase și inalte, adică sunet subțire sau sunet gros cum se mai spune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *