07 iul. 2019

10 cele mai intalnite surse de motivatie

Iti este imposibil sa-ti gasesti sursa de motivatie pentru a continua o sarcina? Norocul este de partea ta!

Am realizat o lista cu 10 cele mai intalnite surse de motivatie special pentru aceasta problema cu care te confrunti.

Oamenilor le este greu de multe ori sa isi gaseasca motivatia pentru a continua o activitate. Aceasta problema este des intalnita, deci nu iti face griji, nu esti singurul!

Motivatia este de obicei descrisa ca forta ce ne impinge sa ne urmarim obiectivele (pentru a obtine un rezultat dorit). Motivatia este punctul de pornire pentru toate alegerile ( ex. Cariera, parteneri, hobby-uri). In general, suntem motivati sa maximizam placerea si sa minimizam durerea. In schimb, oamenii sunt de cele mai multe ori impinsi de la spate pentru a-si atinge obiectivele.

Iata ce anume ii motiveaza pe oameni!

Stimulente exterioare.

Daca vrei ca oamenii sa termine ceva, pune accentul pe recompense (ex. bani) si vei vedea puterea acestora. Insa, partea mai putin placuta a stimulentelor exterioare este ca acestea incurajeaza concentrarea pe termen scurt, in schimbul celor pe termen lung.

Evita pierderile.

Ne place sa castigam, dar uram sa pierdem. Simtim durerea pierderilor mai intens decat placerea castigului. De exemplu, clientii sunt mult mai receptivi la un pret care a crescut decat la unul care a scazut.  Dezgustul pierderilor produce inertie sau mentinerea starii (status quo), insemnand dorinta arzatoare de a mentine statusul curent.

Atingerea ultimei sperante.

Conceptul de atingere a ultimei sperante sugereaza ca oamenii trebuie sa ajunga acolo inainte de a schimba ceva. In domeniul cercetarii alcoolului, atingerea ultimei sperante este considerata un motivator important in cautarea tratamentului. Dar, acest punct poate fi deferit de la individ la individ (ex. pierderea nevestei, pierderea slujbei, pierderea banilor).

Motivatia intrinseca.

Motivatia intrinseca se refera la comportamentul condus de dorintele interioare (vrem sa facem ceva pentru binele nostru). Aici ne concentram pe placerile care se nasc din actul de a face ceva in comparatie cu dorinta de a atinge un obiectiv. Cu cat inaintam in varsta, cu atat ne indreptam spre obiectivele intrinseci si nu mai suntem atrasi de cele exterioare. Alegem obiectivele care reflecta cel mai bine dorintele noastre arzatoare in schimbul celor care ne preseaza din exterior. Asta ar putea fi una dintre explicatiile la intrebarea „De ce oamenii in varsta sunt mai fericiti?”

Pastrarea unei imagini de sine pozitive.

Oamenii sunt motivati sa aiba o imagine de sine buna (ex bunatatea). De exemplu, dand bani unui om al strazii sau schimband poza de pe facebook pentru a onora victimele unei tragedii.

Validarea de sine.

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *