27 mai 2019

Strategii de promovare a well-being-ului in companie

Sprijinirea well-being-ului la locul de munca este o strategie vitala pentru progresul unei afaceri. Cel mai important element al afacerii este personalul sau si, daca echipa nu functioneaza la potential maxim, angajatii ar putea sa nu munceasca cu o productivitate optima, avand de suferit atat compania, cat si angajatii pe plan personal.

O buna strategie de promovare a well-being-ului la locul de munca ar trebui sa acopere toate aspectele legate de sanatate, luand in considerare atat sanatatea mintala, cat si cea fizica, dar si modul in care conditiile de munca pot fi adesea interconectate pentru a spori promovarea well-being-ului.

Spre exemplu, sanatatea fizica poate fi promovata prin elementele biofile, cum ar fi accesul la lumina naturala si controlul temperaturii - in esenta, lucruri care au un impact direct asupra corpului. La fel de important este sprijinul starii de bine mintale, prin asigurarea unor spatii adecvate de relaxare sau prin promovarea relaxarii informale a echipei.

De ce sa investim in well-being-ului angajatilor?

Pentru a spori satisfactia personalului

Pentru a creste moralul personalului

Pentru a atrage personal

Pentru a creste productivitatea

Pentru a reduce absenteismul

Pentru a promova relatii mai bune intre personal si management

Pentru a dezvolta comunicarea eficienta in organizatie

Pentru a reduce costurile

Pentru a avea forta de munca durabila

Pentru a evita burn-out-ul

Promovarea well-being-ului este o chestiune care se intinde pe intreaga organizatie, astfel incat pentru a implementa cu succes un plan de dezvoltare a sanatatii mintale si fizice, va trebui sa implicati toate departamentele, de la manager, la resurse umane, marketing, finante, facilitati, IT etc.

Daca aveti in plan introducerea unor strategii de promovare a well-being-ului, trebuie sa tineti cont de faptul ca schimbarea este dificila chiar si pentru persoanele cele mai adaptabile, iar echilibrarea cu noul mediu si cu noile modalitati de lucru poate dura mult timp. Unii ar putea sa se adapteze instantaneu la schimbare, in timp ce altora le va lua ceva timp sa se acomodeze.

Nu puteti prezice intotdeauna cu exactitate comportamentul uman, motiv pentru care dezvoltarea unei stari de bine a angajatilor este un proces continuu. Este important sa va revizuiti constant strategiile si sa va adaptati initiativele de well-being pentru a se potrivi cel mai bine personalului dumneavoastra, asigurandu-va ca profita din plin de oferta dumneavoastra.

Cateva strategii ce v-ar putea ajuta in promovarea well-being-ului in companie

Nu exista o definitie clara a unui program de dezvoltare a well-being-ului la locul de munca. Realizarea lui depinde complet de cultura organizationala si de obiectivele companiei.

Este important sa nu fortati angajatii sa se inroleze in initiativa dumneavoastra de crestere a starii de bine la locul de munca, ci incercati sa va adaptati corespunzator in functie de nevoile acestora, in urma unei evaluari a personalului inainte de a pune in practica strategiile personalizate.

De asemenea, este important sa aveti o abordare holistica. Sa actionati atat la nivelul sanatatii fizice a angajatilor, cat si la nivelul sanatatii mintale a acestora, rezultatul find unul durabil si echilibrat.

  1. Promovarea activitatii fizice

Mersul pe jos sau cu bicicleta la locul de munca – Puteti organiza competitii de mers pe jos sau cu bicicleta la locul de munca. Un mic stimulent le va activa motivatia acestora si se vor angaja in competitie. Chiar daca, de obicei, majoritatea prefera sa conduca pana la munca din cauza distantelor, le puteti sugera sa parcheze mai departe de sediu pentru a se plimba tot restul drumului.

Cursuri de yoga pentru ameliorarea stresului – Puteti sa organizati in cadrul companiei cursuri de yoga. Beneficiile pot fi incredibile atat pentru sanatatea fizica, cat si pentru cea mintala.

Sedinte in aer liber - in loc sa adunati colegii in sala de consiliu, o alternativa excelenta si sanatoasa este sa organizati sedinta sau intalnirile in afara biroului, sa faceti o plimbare cu acestia sau sa va strangeti intr-un loc linistit in aer liber. Exercitiul ar putea incuraja o perspectiva noua.

  1. Pentru cresterea productivitatii:

Incurajati creativitatea prin proiectarea unor s...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *