26 mai 2020

Cum afecteaza urmaritul stirilor sanatatea mintala?

Consumul mediatic zilnic poate avea un impact asupra modului in care gandim, ne comportam si asupra emotiilor noastre.

Daca ai cazut intr-un pattern de a urmari si asculta stiri in majoritatea timpului, exista marea posibilitate ca in aceasta perioada, tot ceea ce consumi este legat de coronavirus.

In timp ce a fi informati despre noile masuri impuse de autoritati in aceasta perioada, expertii considera ca un consum exagerat de stiri, poate sa ne afecteze negativ sanatatea mintala, emotionala si fizica.

Cu acest lucru in minte, obiectivul este sa gasim un echilibru intre a fi informati si educati despre situatie, fara a deveni coplesiti de ea. Pana la urma, cand exista stiri pozitive si schimbari ale situatiei, cu siguranta le vei afla, fara sa cauti toata ziua pe Internet informatii!

De ce urmarirea stirilor poate sa ne afecteze sanatatea mintala?

Conform Centrului de Control si Prevenire a Bolilor (CDC), pandemia COVID-19 se dovedeste a fi stresanta pentru majoritatea oamenilor. In timpul unui focar de boli infectioase, CDC spune ca stresul poate duce la modificari ale pattern-ului de somn sau de alimentatie, la agravarea conditiilor de sanatate mintala, la frica si ingrijorare pentru sanatatea proprie si sanatatea persoanelor dragi si dificultati in concentrare.

Sursa acestui stres este fluxul constant de stiri despre COVID-19 la care suntem expusi zilnic, la fiecare ora si chiar minut cu minut. Din pacate, multe dintre vestile pe care le consumam astazi nu reprezinta atat de multe rapoarte informative utile, ci reprezinta o modalitate de a mentine oamenii dependenti de ciclul de stiri.

Deoarece titlurile senzationale atrag mult mai multa atentie, expertii spun ca mijloacele de informare in masa ajung adesea sa se axeze pe raportarea excesiva in cazuri de dezastre - si mai rar pe vesti pozitive. Consumul prea mult de acest gen de stiri, activ sau pasiv, poate fi foarte toxic, iar ceea ce auzim are un impact major asupra starii noastre de spirit.

Poate fi daunator sa citim in mod constant stirile, deoarece expunerea constanta la informatii negative ne poate afecta creierul, spun specialistii. Cand experimentam o amenintare, expertii spun ca in creierul nostru se activeaza comanda de ”lupta sau fuga”, iar sistemele din corpul nostru reactioneaza in consecinta.

Consumul de stiri poate activa sistemul nervos simpatic, ceea ce face ca organismul sa elibereze hormoni de stres, cum ar fi cortizolul si adrenalina. Apoi, cand are loc o criza ca in contextul actual si intalnim mai frecvent acest raspuns la stres, pot aparea chiar si simptomele fizice datorate expunerii constante la stirile negative.

Unele dintre cele mai frecvente simptome sunt oboseala, anxietatea, depresia si insomnia.

Acest efect emotional negativ asupra psihicului a fost demonstrat intr-un studiu care a analizat persoane care au urmarit materiale negative, in comparatie cu cele care au urmarit materiale pozitive sau neutre. Rezultatele au aratat o crestere a dispozitiilor atat anxioase, cat si depresive, numai dupa 14 minute de vizualizare a stirilor negative.

Cum putem gestiona stirile negative?

Ca in multe alte contexte, cheia pentru a ramane sanatosi este moderatia. A fi la curent nu este doar responsabil, ci este esential pentru siguranta noastra in acest moment.

Pentru a atinge echilibrul de moderatie in timp ce suntem informati, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda cautarea de stiri despre COVID-19, in principal, pe un site de incredere, autorizat, astfel incat sa putem lua masuri practice pentru a ne face planurile si pentru a ne proteja pe noi si pe cei dragi. Dupa ce avem aceste informatii, este timpul sa oprim stirile.<...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *