14 mai 2019

Utilizarea excesiva a site-urilor social media in adolescenta! Ce spun specialistii?

Utilizarea site-urilor social media este una dintre activitatile online preferate in adolescenta care prezinta beneficii psiho-sociale semnificative (sprijin emotional, construirea unei comunitati, exprimarea sinelui si a creativitatii), dar care are si un impact negativ.

Care sunt factorii asociati cu utilizarea excesiva a site-urilor social media in adolescenta?

Cei mai comuni factori asociati cu utilizarea problematica a site-urilor social media sunt factorii de personalitate, precum extraversia sau neuroticismul (gradul de stabilitate emotionala si control al impulsurilor).

Spre exemplu, un studiu din China care a utilizat un esantion de 920 de elevi de gimnaziu, a indicat ca trasaturile de personalitate (neuroticismului si extraversia) au prezis dependenta de social media.

Pe de alta parte, un alt factor implicat este fenomenul FoMO (eg. Fear of missing out), adica frica de a nu pierde noutatile de pe retelele sociale si de a nu pierde contactul cu comunitatea creata. Acest factor poate contribui la dezvoltarea adictiei de social media.

Un alt factor speculat in literatura de specialitate ce poate sa stea la baza utilizarii excesive de social media este frica de a sta fara telefonul mobil sau nomophobia, factor legat de FoMO.

Nivelurile mai ridicate de FoMO au fost asociate cu un angajament sporit pe Facebook, well-being mai scazut, starea de spirit mai scazuta si satisfactie mai scazuta a vietii.

Intr-un studiu care a utilizat 5,280 de utilizatori de social media din mai multe tari latino-americane vorbitoare de limba spaniola, s-a constatat ca FoMO prezice consecintele negative ale utilizarii excesive de social media.

De asemenea, s-a constatat ca FoMO intervine si in relatia dintre utilizarea crescuta a site-urilor de social media si stima de sine. Aceste constatari sugereaza ca FoMO poate fi un predictor semnificativ sau un factor posibil al dependentei de social media.

Iata ce spun studiile in legatura cu efectele utilizarii excesive a site-urilor de social media!

Cercetarile anterioare au avut tendinta sa se concentreze asupra utilizarii unui anumit tip de social media (de exemplu, Facebook), dar site-urile au evoluat, iar adolescentii au inceput sa foloseasca platforme precum Snapchat si Instagram, ele fiind evaluate de adolescentii din Marea Britanie ca avand cel mai mare impact negativ asupra sanatatii si well-being-ului.

Utilizarea excesiva si problematica a retelelor de socializare in adolescenta este asociata in mod inextricabil si cu utilizarea excesiva a smartphone-urilor si a mai multor dispozitive moderne.

Cercetarile privind utilizarea excesiva a telefoanelor inteligente au fost asociate cu rezultate negative, cum ar fi interactiuni sociale afectate, izolare sociala, precum si probleme de sanatate mintala, inclusiv anxietate, depresie si stres.

De asemenea, timpul excesiv petrecut in fata ecranului telefoanelor a fost asociat si cu probleme fizice, precum obezitate sau diabet.

Utilizarea problematica a site-urilor social media in adolescenta a fost asociata si cu nivel scazut al performantelor academice si procrastinare.

O cercetare interculturala, care a inclus 10.930 de adolescenti din sase tari europene (Grecia, Spania, Polonia, Olanda, Romania si Islanda) a aratat ca utilizarea site-urilor social media timp de doua sau mai multe ore pe zi a fost legata de internalizarea problemelor si de scaderea performantelor si activitatii academice.

Pe de alta parte, cateva studii recente arata ca utilizarea excesiva a site-urilor social media in adolescenta poate duce la adictii comportamentale, precum dependenta de jocuri de noroc.

Un studiu recent arata ca in comparatie cu alte dependente...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *