05 aug. 2019

6 motive pentru care utilizarea site-urilor social media este benefica starii de bine psihologice a persoanelor in varsta!

Site-urile social media au schimbat modalitatea prin care interactionam unii cu ceilalti.

Desi multi dintre noi au tendinta sa considere ca social media este un domeniu exclusiv al tinerei generatii, foarte multi varstnici au adoptat intr-un mod entuziast noile tehnologii si si-au facut un cont pe Facebook sau Instagram pentru a mentine contactul cu prietenii vechi, cu familia si nepotii.

Poate si tu ai o bunica sau un bunic, o matusa sau un unchi care se afla la departare, iar atunci cand dorul isi face simtita prezenta, doar pui mana pe telefon si le dai un apel video. Da, in zilele de astazi, conexiunea la distanta cu cei dragi este mult mai accesibila datorita telefoanelor inteligente si a site-urilor social media.

Social media a reusit sa adune generatiile de toate varstele intr-un singur loc, pe o platforma sociala. Aproximativ 59% dintre adultii cu varste peste 65 de ani intra pe Internet, iar 46% dintre acestia folosesc cel putin un site de socializare. Acest lucru duce doar catre ideea ca vietile varstnicilor sunt impactate de noile tehnologii moderne la fel de puternic cum sunt si vietile tinerei generatii.

Varstnicii adesea utilizeaza site-urile online si retelele social media pentru a afla informatii legate de sanatate si pentru a se conecta cu cei care trec prin experiente similare cu ale lor. Ei recunosc ca cei care se afla in aceeasi situatie de viata cu a lor utilizeaza site-uri online de socializare pentru a incepe grupuri de discutii despre viata si sanatate. De asemenea, grupurile de suport online sunt foarte comune printre varstnici, grupuri in care acestia discuta despre confruntarile zilnice, despre bolile cu care se confrunta, despre tratamente, alimente si stil de viata.

Singuratatea, dorul de cei dragi si depresia sunt probleme cu care cei varstnici se confrunta adesea. Insa, studiile arata ca prin utilizarea site-urilor social media, prin conectarea mult mai rapida si frecventa cu cei dragi, aceste probleme ating nivele mult mai scazute. De asemenea, studiile arata ca starea de bine psihologica este mult mai crescuta la varstnicii ce utilizeaza site-uri social media si acestia au o viata mai satisfacuta.

Totodata, cercetarile arata ca utilizarea Internetului este o modalitate foarte buna de exersare a mintii printre varstnici. Un studiu realizat pe varstnici din Italia si Anglia a aratat ca cei care erau invatati sa utilizeze social media, skype si e-mail, aveau performante cognitive mult mai crescute si experimentau o imbunatatire a sanatatii. Persoanele implicate in studiu au raportat ca se simt mai “invigorate”, ca au inceput sa fie mai atente la aspectul fizic si la greutate. Conform studiului, cercetatorii au concluzionat ca satisfacerea nevoilor sociale bazale poate avea un efect asupra sanatatii generale a varstnicilor. Mai mult, studiile arata ca site-urile social media sunt predictori importanti ai unui nivel scazut al singuratatii varstnicilor. Iar un nivel scazut de singuratate prezice o mai buna sanatate fizica si mintala a acestora.

Iata 6 beneficii pentru sanatatea varstnicilor ale utilizarii site-urilor social media

Social media este o modalitate usoara de conectare cu familia la distanta

In societatea de astazi, familiile se afla mai mult ca niciodata la distante geografice. Cum copiii si nepotii se muta in alte orase, tari, social media reprezinta o modalitate foarte buna ca varstnici sa ramana activi in vietile copiilor si nepotilor. Este usor, practic si nu necesita efort. Chiar daca nimic nu se compara cu interactiunea fizica propriu zisa, social media este o modalitate foarte buna de a fi la curent cu principalele evenimente din viata apropiatilor si ii face pe varstnici sa se simta mult mai aproape de acestia s...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *