22 mai 2019

Ce este Sindromul Impostorului si cum putem sa il gestionam?

Sindromul impostorului ii face pe oameni sa se indoiasca de realizarile lor temandu-se ca altii ii vor expune ca fiind fraudulosi. Conditia poate afecta pe oricine, indiferent de locul de munca sau de statutul social.

Ati simtit vreodata ca succesul pe care il aveti nu il meritati, ca ii dezamagiti pe cei din jur sau ca reusitele pe care le aveti se datoreaza norocului sau circumstantelor si ca e doar o chestiune de timp pana cand oamenii isi vor da seama ca, de fapt, locul dumneavoastra nu este acolo?

Nu sunteti singurul!

Stiati ca si Albert Einstein suferea de Sindromul Impostorului? El s-a autodescris drept un “escroc involuntar” a carui munca era nedemna de a primi atata atentie.

Pare ca sindromul impostorului este mai comun decat am crede. Aproximativ 70% din populatie se confrunta odata in viata cu aceasta conditie. Multi oameni au parte de simptomele sindromului pentru un timp limitat, cum ar fi in primele cateva saptamani la un loc de munca nou. Altii pot lupta cu sentimentele de incompetenta intreaga lor viata.

In timp ce cercetarile initiale au aratat ca femeile sunt mai afectate, studii mai recente sugereaza ca barbatii si femeile sunt la fel de susceptibili in a se simti “impostori” in propriile profesii, insa barbatilor nu prea le place sa vorbeasca despre asta.

Care sunt simptomele sindromului impostorului?

Asa cum afirma Lou Solomon, sindromul impostorului este caracterizat prin existenta “celor 4 fantastici”: anxietate, perfectionism, insecuritate si frica.

Sindromul impostorului este un sentiment general de indoiala de sine, de insecuritate sau de frauda, in ciuda dovezilor, adesea coplesitoare care atesta contrariul. Acesta loveste, in principiu, persoane inteligente, de succes. De multe ori isi are inceputul dupa o realizare notabila, cum ar fi admiterea la o universitate de prestigiu, recunoasterea publica, castigarea unui premiu sau avansarea la locul de munca.

Gandurile asociate cu sindromul impostorului pot fi urmatoarele:

“Trebuie sa nu esuez”

“Doar am avut noroc”

“Am fost la locul potrivit si momentul potrivit”

“Am avut rezultate bune pentru ca le-a placut de mine”

“Daca pot sa fac asta, oricine poate”

“Le-a parut rau de mine”

“Oricum toata lumea ar fi luat examenul”

Iata ce comportamente au persoanele ce sufera de sindromul impostorului!

Sunt ingrijorate ca nu vor raspunde pe masura asteptarilor

Multi oameni care se confrunta cu acest sindrom se tem ca supraveghetorii sau colegii lor se asteapta la prea multe si ei nu pot sa faca fata

Evita responsabilitatile suplimentare

Persoanele cu sindromul impostorului tind sa se “ascunda” la locul de munca, in loc sa-si asume sarcini suplimentare care sa le poata demonstra abilitatile, potrivit unui studiu publicat in 2014.

Este putin probabil ca acestia sa se implice in activitati de voluntariat, spre exemplu, deoarece considera ca acestea reprezinta o distragere a atentiei care ar putea compromite calitatea celorlalte sarcini.

Raman blocate intr-un "ciclu de impostor"

Succesul creeaza un ciclu continuu de indoiala de sine pentru persoanele cu sindromul impostorului. De fiecare data cand realizeaza ceva, devin mai ingrijorate ca ceilalti vor descoperi "adevarul" despre abilitatile lor.

 

Atribuie succesul factorilor externi

Persoanele cu sindromul impostorului isi resping competenta. Ele simt adesea ca factorii externi sau sansa stau in spatele succeselor lor. De asemenea, ele pot crede ca trebuie sa munceasca mai mult decat majoritatea colegilor.

Auto-sabotaj

Persoanele cu tendinte de sindrom al impostorului au o incredere scazuta in sine si o teama de esec.

Ele se confrunta cu o lupta constanta interna intre realizarea succesului si evitarea "demascarii incompetentei". Aceasta lupta le impiedica pe multe dintre ele sa-si atinga potentialul.

De ce ne confruntam cu sindromul impostorului?

Nu exista un singur raspuns la motivul pentru care oamenii sufera de sindromul impostorului. Unii experti cred ca este asociat cu anumite tra...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *