23 mart. 2020

10 semne ale unui comportament narcisic

Comportamentul narcisic poate sa distruga relatii. Daca descoperi ca esti intr-o relatie, de orice fel, cu un narcisic, ai putea crede ca ai descoperit un drum inchis.

In principiu, un narcisist in viata ta iti va lua totul, iar tu vei da in continuu. Ar putea fi vorba de o relatie profesionala, o prietenie sau o relatie de cuplu. Narcisistii nu au nicio retinere.

Fiecare narcisist face parte dintr-un spectru care porneste de la comportament usor si merge catre sever. Narcisismul sever este cel patologic, o tulburare, care daca nu este gestionata, va pune stapanire pe intreaga viata a celui care sufera de ea.

Insa, narcisismul usor este cel cu care ne intalnim cel mai des la unii oameni din jurul nostru

Iata cum poti recunoaste un narcisist!

Ei vor face totul despre ei

Narcisistii iubesc sa vorbeasca despre ei. Psihologul Susan Heitler considera ca ideea de baza in narcisism este o tulburare de ascultare. Atunci cand vorbim cu un narcisist, el nu asculta, el doar asteapta ca sa poata vorbi despre el insusi.

Desi multi dintre noi facem acest lucru cateodata, narcisicul va duce conversatia si o va face despre el de fiecare data.

Desi narcisicul te poate intreba cum iti este ziua, el doar va face acest lucru ca sa inceapa conversatia pentru a deveni el subiectul de discutie.

El va vrea sa aiba mereu dreptate intr-o conversatie, chiar daca concluzia este ilogica.

Vor control si putere si isi doresc sa conduca

Comportamentul narcisic il va pune de multe ori pe narcisist in pozitii de conducere, deoarece inspira incredere in sine.

Insa, este nevoie sa fim atenti aici, deoarece carisma si abilitatea de a conduce nu sunt semne ale narcisismului.

Narcisistul se va folosi mereu de fraze grandioase

Stii cum arata o fraza grandioasa cand auzi una. Comportamentul narcisic este despre a folosi aceste fraze grandioase pentru a atrage atentia si pentru a castiga admiratia si increderea celor din jur.

Narcisistul in loc sa spuna “Inca mai am multe de invatat, dar sunt sigur ca voi reusi”, el va spune mereu “Cu siguranta merit o marire de salariu mult mai mult decat oricine din departament”.

In cazurile mai severe, cand e vorba de un narcisism patologic, cei care se folosesc de fraze grandioase pot avea si idei delirante de grandomanie. Ei sunt cei mai buni. Ei pot deveni faimosi, sunt foarte bine pregatiti sa conduca lumea si alte idei delirante din acest spectru.

Te pot insela

Te pot insela, deoarece primesc gratificare din exploatarea celorlalti prin relatii sexuale. Inselatul ii poate valida si se pot simti puternici.

Psihologul Anna Cherry considera ca narcisismul sexual este corelat direct cu inselatul.

Conform unui studiu, din 123 de cupluri casatorite, partenerii care inselau aveau cele mai ridicate niveluri de narcisism.

Te pot manipula pana cand obtin ceea ce isi doresc

Exista doua fete ale narcisismului

  1. Extravertul, egocentricul si persoana carismatica.
  2. Cel care pare total opus, vulnerabilul, hipersenzitivul, predispus la anxietate, care poate arata o latura introverta, dar are idei de grandoare si isi vor utiliza vulnerabil...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *