10 aug. 2019

Psihologii dezvaluie, in sfarsit, secretul pentru o viata fericita!

Un proverb chinezesc spune ca „daca vrei fericire pentru o ora, trage un pui de somn. Daca vrei fericire pentru o zi, mergi la pescuit. Daca vrei fericire pentru un an, mosteneste o avere, daca vrei fericire intreaga viata, ajuta-i pe cei din jur”.

Timp de secole, cei mai mari ganditori din istorie au sugerat acelasi lucru: fericirea isi are sursa principala in a-i ajuta pe ceilalti.

„Scopul principal al vietii este acela de a servi umanitatea”- Leo Tolstoy

Exista o baza stiintifica sau vorbim filosofie?

Da! Studiile ofera date cuprinzatoare care sprijina dovezile anecdotice. A darui este o cale puternica prin care se poate realiza dezvoltarea personala si fericirea de lunga durata!

Prin intermediul tehnologiei RMN functional stim ca procesul prin care daruim cuiva ceva activeza exact aceleasi parti din creier care sunt stimulate de mancare si de sex.

Experimentele arata dovezi ca altruismul este foarte cablat in creier si determina placere. Conform studiilor, a-i ajuta pe ceilalti poate fi secretul unei vieti nu doar fericite, ci si mult mai sanatoase, productive si pline de scop.

Iata care sunt 7 beneficii ale altruismului, cu baza stiintifica

Daca ii ajuti pe ceilalti, poti trai mai mult

Vrei sa iti prelungesti anii de viata?

Studiile au aratat ca activitatile care presupun voluntariat si implicarea in activitati cu scopul de a-i ajuta pe cei din jur au beneficii foarte mari asupra longevitatii. Voluntarii au aratat abilitati dezvoltate de a gestiona stresul, rate reduse de depresie si un nivel ridicat al satisfactiei cu viata, atunci cand faceau voluntariat in mod regulat. Acest lucru poate fi datorat faptului ca voluntariatul reduce singuratatea si ne dezvolta viata sociala, factori care contribuie semnificativ asupra sanatatii noastre pe termen lung.

Altruismul este contagios

Altruismul poate activa un fenomen de tip boomerang. Atunci cand o persoana realizeaza un act de caritate, poate sa determine realizarea a altor cateva acte de caritate.

De ce? Un studiu a aratat ca oamenii sunt mult mai predispusi sa realizeze acte de generozitate dupa ce au observat alte persoane facand acest lucru. Acest efect se poate infiripa in comunitate, inspirand multi oameni sa ia atitudine si sa faca o diferenta in societate.

Ajutandu-i pe ceilalti, devenim mai fericiti

O echipa de cercetatori a studiat 2000 de persoane timp de cinci ani de zile si a descoperit ca persoanele care se considerau a fi „foarte fericite”, faceau voluntariat timp de 5 ore pe luna. Acest nivel crescut de wellbeing poate fi un produs al faptului ca esti mult mai activ fizic in timp ce faci voluntariat sau pentru ca esti mult mai activ social. Cercetatorii cred ca in acest caz, poate fi activata si reteaua neuronala a recompensei, atunci cand daruim sau ii ajutam pe cei din jur.

A-i ajuta pe cei din jur poate avea efecte benefice asupa durerii cronice

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *