29 oct. 2019

De ce secretele pe care le pastrezi iti pot face rau?

Te afli printre persoanele secretoase carora le place sa iti tina lucrurile cat mai ascunse?

Conform cercetarilor, este foarte dureros sa pastrezi secrete!

De ce? Afla raspunsul in acest articol!

Studiile arata ca secretomania este asociata cu un nivel scazut de well-being, sanatate precara si relatii mult mai putin satisfacatoare.

Cercetarile au legat secretomania de un nivel crescut de anxietate, depresie, simptome de sanatate scazuta si o mai rapida progresie a bolilor.

Care este explicatia?

A ascunde secrete este extrem de dificil si necesita o munca asidua. Trebuie sa ai grija ce spui, daca esti intrebat ceva ce are legatura cu acel secret trebuie sa ai grija sa nu dezvalui nimic. Iar acest lucru implica evitare, deceptie si necesita sa fii mereu vigilent. Toate aceste precautii sunt extrem de obositoare si te pot afecta.

Un nou studiu a aratat ca efectele daunatoare datorate pastrarii secretelor nu sunt legate direct de pastrarea secretelor. Problema adevarata nu are legatura cu a ascunde secretul, ci are legatura cu faptul ca trebuie sa traiesti cu el si sa te gandesti constant la el.

Conceptul secretomaniei poate evoca o imagine a doua persoane intr-o conversatie, in care una dintre cele doua se ascunde constant de cealalta. Totusi, aceasta ascundere nu este atat de comuna cum s-ar crede. Este mult mai comun, ca atunci cand avem secrete sa ruminam la ele mult mai mult decat am ascunde de cineva in conversatie acest secret.

Este o tendinta extrem de des intalnita ca atunci cand avem un secret sa ne gandim la el in mod obsesiv si sa ne facem rau, fiindu-ne foarte afectata starea de bine psihologica.

Studiile au aratat ca doar daca ne gandim la un secret pe care il tinem ne face sa ne simtim neautentici si ne va afecta extrem de tare starea psihologica.

A avea un secret la care ne gandim in mod constant, poate sa ne faca sa ne simtim singuri si izolati de ceilalti.

Pentru a intelege mai bine efectele daunatoare ale pastrarii secretelor, am sa prezint un studiu care a vrut sa inteleaga ce secrete pastreaza oamenii si cat de des pastreaza secrete. S-a descoperit ca aproximativ 97% din oameni au un secret pe care-l pastreaza tot timpul si in general, oamenii au in medie 13 secrete pe care le tin.

Un alt studiu realizat pe 5000 de participanti a descoperit ca cele mai comune secrete fac referire la preferinte, dorinte, probleme legate de sex si relatii, tradare in cuplu, infidelitate si violarea increderii celorlalti.

Pe parcursul mai multor studii, cercetatorii i-au pus pe participanti sa estimeze cat de frecvent isi ascund secretele intr-o conversatie cu ceilalti si, de asemenea, cat de frecvent se gandesc la acel secret in afara interactiunilor sociale. Au descoperit ca cu cat se gandesc mai frecvent la secretele lor, cu atat este mai scazuta starea de bine psihologica.

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *